Messeguer va iniciar els parlaments i va assegurar que l’IEC «com a institució que es deu a un servei públic té l’obligació de difondre el coneixement, de projectar a la societat tot el que som capaços de fer; la contribució de les vint-i-vuit societats filials de l’IEC és coneixement que cal difondre».
Jordi Sala, per la seva banda, va fer un repàs de què és la Institució Catalana d’Estudis Agraris i va donar la paraula a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, que va parlar sobre la nova conselleria i va afirmar que «s’obre una ruta d’esperança amb la creació d’aquest nou departament i amb el compromís ferm de tirar endavant aquestes polítiques. Fa deu anys es parlava de la lluita contra el canvi climàtic. Ara el canvi climàtic ja ens ha guanyat. Ara estem disposats de manera ferma a fer polítiques per a adaptar-nos-hi i per a mitigar-lo».
Així mateix, Jordà va voler incidir en el fet que «Catalunya necessita emprendre el camí de la revolució verda. Però ho ha de fer de manera creïble. I això només es pot fer fent política i cal que aquesta sigui valenta. I ho ha de fer juntament amb els sectors ambientalista i agroalimentari. La compatibilitat de tots dos és ingent. És l’hora de cooperar, doncs, i no de competir».
La consellera també va afirmar que la crisi ecològica en què ens trobem és profunda i greu. «No tenim temps per perdre. El repte és global i també ho ha de ser la resposta. I és per això que la transició ecològica té un rol indiscutible i essencial com a resposta a la greu crisi global». I va acabar la seva intervenció incidint en la importància de dos grans principis: la sostenibilitat i la cogovernança. «Els reptes només els assolirem teixint complicitats.»
Després de la intervenció de Teresa Jordà va ser el torn de les conferències «Producció agrària i medi ambient: el paper de la biotecnologia», de José Miguel Mulet, catedràtic de biotecnologia de la Universitat Politècnica de València, i «Tecnologia i dades obertes per a una agricultura més eficient i respectuosa amb el medi ambient», a càrrec d’Ignasi Servià, enginyer agrònom. |