Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en sis categories diferents: Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, Premi SCB Article Científic, Premi SCB Divulgació, Premi SCB Jove Investigador/a, Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat i Premi SCB Start-Up.
Més enllà del lliurament dels Premis SCB, la Nit de la Biologia s’ha consolidat ja com un espai de trobada de la comunitat científica, els socis i el públic en general. Enguany, un cop més, l’acte s’ha adaptat a les mesures contra l’epidèmia de COVID-19, per la qual cosa el nombre d’assistents era limitat. Els seus organitzadors, però, van voler que l’acte fos accessible a tothom i, per això, es va retransmetre en directe pel canal de YouTube de l’IEC.
L’únic nom que s’havia donat a conèixer amb antelació era el del guanyador del Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, el doctor Francesc Artigas, professor ad honorem a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), on ha estat director del Departament de Neuroquímica i Neurofarmacologia des del 1995. Pertany també al CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), del qual va ser un dels membres fundadors. El doctor Artigas ha desenvolupat una intensa activitat investigadora en l’àmbit de les malalties mentals: n’ha estudiat les bases neurobiològiques i n’ha millorat els tractaments. Ha creat un model de recerca en salut mental amb una sòlida base de neurociències, en el qual destaca el caràcter pioner i innovador de les seves idees i de les aproximacions experimentals emprades i el fort caràcter translacional de la seva recerca.
El Premi SCB Article Científic es va atorgar a Verena Ruprecht, investigadora al Centre de Regulació Genòmica, pel treball «The nucleus measures shape changes for cellular proprioception to control dynamic cell behavior», publicat a la prestigiosa revista científica Science.
El guanyador del Premi SCB Divulgació va ser Josep Lloret, director de la Càtedra Oceans i Salut Humana i investigador de la Universitat de Girona, per la creació del documental La meva amiga la mar, emès en una trentena de televisions locals a Catalunya i Espanya i en diversos festivals de cinema científic.
El Premi SCB Jove Investigador/a es va concedir a Sergi Sayols Baixeras, de la Universitat Pompeu Fabra, per la tesi doctoral DNA methylation and its relationship with lifestyle, environmental and cardiovascular risk factors.
El Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat es va atorgar a Júlia Aguilar Garcia, de l’Institut Alzina de Barcelona, pel treball Causes ecològiques i evolutives de la coloració dels lloros. Es van concedir dos accèssits a Pau Bardi Puigdefàbregas i Biel Batuecas Gel, pels treballs Dins els pèls de Xebo: la conducta d’un goril·la dominant en captivitat i ‘Hox’: mosques i humans. Estudis dels gens ‘hox’ en ‘Drosophila melanogaster’, útils per a posteriors recerques biomèdiques?
L’empresa guardonada amb el Premi SCB Start-Up va ser Pulmobiotics, SL, que pretén desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries basant-se en l’ús de bacteris pulmonars atenuats per tal d’exposar antígens o bé dirigir fàrmacs al teixit pulmonar afectat d’una manera controlada, continuada i local.
Van cloure la 6a Nit de la Biologia els parlaments de les autoritats que presidien l’acte i l’actuació d’Alba Bold & Zombie Mois, un duet artístic barceloní que fusiona música, dansa, interpretació i humor. |