Torner i Sabata va expressar la seva satisfacció pel fet d’entrar a formar part de l’IEC, ja que «és una institució que toca tots els àmbits del saber. I em consta que sempre ha tingut un focus especial no només en la ciència sinó també en la recerca científica, en fer avançar els límits del coneixement».
El nou membre numerari va afirmar que ha dedicat els últims vint anys a «crear una entitat on fer recerca fos realment possible. Quan em pregunten si em considero un científic, sempre dic que soc un “recercaire”. El que ha motivat la meva vida i el fet de crear l’ICFO [Institut de Ciències Fotòniques] ha estat un afany de fomentar la recerca científica».
Torner i Sabata va començar el seu discurs amb una declaració de principis. Es va sumar al que va dir un físic fotònic guardonat amb el Premi Nobel de Física fa quaranta anys, Arthur Schawlow, que emfatitzava el concepte de recerca. Deia que «per a fer recerca, entesa com el fet de descobrir coses noves, potser no cal saber-ho tot. No cal ser un científic enciclopèdic, però el que sí que cal és fer alguna cosa nova». Per tant, l’orador va afirmar que «per a fer recerca rellevant, cal ser a la frontera. Si el que tens davant són coses noves, fas alguna cosa nova. En canvi, ni que siguis molt brillant, si estàs en un entorn on tot ja és conegut, difícilment faràs quelcom interessant. Per a mi, per tant, fer recerca és estar a la frontera i fer coses noves».
El físic va introduir la seva presentació amb la idea que «si els fotons són una eina científica important, és perquè en els darrers seixanta anys s’han creat instruments, com els làsers o els sincrotrons, que produeixen fotons amb propietats molt excepcionals».
En conjunt, la presentació sobre fotònica que va dur a terme Torner i Sabata va ser especialment divulgativa, i va destacar que la importància dels fotons consisteix en el fet que són una eina espectacular per a treballar a la frontera del coneixement a què havia fet referència a l’inici del discurs; i no solament en física, sinó també en química, en medicina i en altres especialitats científiques avançades.
Podeu aconseguir el discurs de recepció aquí. |