Número 247
maig 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC, participa en un seminari web sobre l’impacte de la COVID-19 en l’alimentació i la forma física

«L’estil de vida actual, que inclou factors com el sedentarisme, una activitat física escassa, una dieta poc saludable, estrès psicològic, alteracions de la son i un consum d’alcohol excessiu, pot comprometre el sistema immunitari, cosa que afavoreix la infecció. L’obesitat i la malnutrició no només augmenten la susceptibilitat a la infecció, sinó que empitjoren el pronòstic del malalt, fet que s’ha demostrat en el cas de la COVID-19.» Són afirmacions del doctor Jordi Salas-Salvadó, director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) i del programa de nutrició del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa - Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN). Salas-Salvadó va participar en un seminari web (webinar) celebrat el 30 d’abril en el qual va intervenir un grup d’experts en dietètica i nutrició.

Salas-Salvadó va afegir que «la superació de les deficiències nutricionals redueix el risc d’infecció i augmenta la resposta immunològica a la vacunació. Així, per a prevenir infeccions víriques és important mantenir el pes corporal adequat, una dieta rica en vitamines i minerals antioxidants (per exemple, la mediterrània) i utilitzar suplements de vitamines o minerals només en cas de deficiència.»

La doctora Violeta Moizé, dietista nutricionista de l’Hospital Clínic de Barcelona i presidenta de Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), es va referir a l’impacte de la COVID-19 en les dues malalties cròniques comunes a tot el món: l’obesitat i la diabetis. Va assegurar que, «a l’espera d’estudis que confirmin les dades actuals, tots els senyals indiquen que cal promoure la disminució de l’excés corporal per a prevenir l’impacte i les complicacions derivades de la COVID-19». Aquest és un moment clau per al treball interdisciplinari que ha de crear un entorn i una atenció clínica favorable que faciliti la pèrdua de pes i l’adquisició d’hàbits saludables en les persones que pateixen sobrepès i obesitat.

La doctora Nancy Babio, responsable del grau de nutrició humana i dietètica de la Universitat Rovira i Virgili i presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), va remarcar que «els pacients hospitalitzats per COVID-19 en la seva gran majoria presenten anorèxia (és a dir, pèrdua d’apetit), pèrdua de pes i diversos símptomes digestius». Considera que «el suport nutricional per als pacients hospitalitzats afectats de COVID-19 és essencial, i desgraciadament la gran majoria de les plantilles dels hospitals espanyols no disposen de la figura del dietista nutricionista».

La trobada també va comptar amb les intervencions de Victòria Castell, cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària; Núria Rosique, dietista i nutricionista del centre Nutriendo Metas, Alimentando Salud, i Arantza Ruiz de las Heras, dietista, nutricionista i cap de la Unitat de Dietètica del Complex Hospitalari de Navarra.

La sessió la va coorganitzar el CCNIEC, la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCAD), el CODINUCAT, la SEDYN i el CIBEROBN.

Notícies

* L’IEC concedeix els Premis Sant Jordi 2020, que distingeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i la cultura catalanes

* L’IEC i l’Eusko Ikaskuntza col·laboren en una proposta de protocol europeu per a la resolució democràtica dels conflictes territorials

* L’IEC participa en el llibre d’homenatge al lingüista Albert Jané, amb motiu del seu norantè aniversari

* Oberta la convocatòria 2021 dels Premis Fundació Mercè Rodoreda

* Convocada la tercera edició del Premi Ramon Amigó i Anglès a projectes d’investigació en l’àmbit de l’onomàstica catalana

* Més de 500 assistents en el Simposi de Recerca en Coronavirus organitzat per la SCB

* Gaspar Feliu: «CATCAR serà un bon instrument de difusió exterior de la documentació catalana de l’Imperi carolingi»

* Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC, participa en un seminari web sobre l’impacte de la COVID-19 en l’alimentació i la forma física

* Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, intervindrà en una jornada en commemoració del Dia Internacional de la Dona

* #GivingTuesdayNow, una iniciativa global que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones

* El Club de Lectura de la Delegació d’Alacant de l’IEC, confinat però actiu

* Joan Martínez Alier presenta el seu llibre Demà serà un altre dia. Una vida fent economia ecològica i ecologia política

* Xavier Cuadras Morató: «El debat sobre la qüestió monetària en una Catalunya independent va ser més polític que econòmic»

* Antoni Luna: «A Catalunya, els artistes que vinculen territori i art estan molt arrelats a la seva realitat local»

* Josep M. Casasús, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, doctor honoris causa per la Universitat de Girona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa