Salas-Salvadó va afegir que «la superació de les deficiències nutricionals redueix el risc d’infecció i augmenta la resposta immunològica a la vacunació. Així, per a prevenir infeccions víriques és important mantenir el pes corporal adequat, una dieta rica en vitamines i minerals antioxidants (per exemple, la mediterrània) i utilitzar suplements de vitamines o minerals només en cas de deficiència.»
La doctora Violeta Moizé, dietista nutricionista de l’Hospital Clínic de Barcelona i presidenta de Sociedad Científica Española de Dietética y Nutrición (SEDYN), es va referir a l’impacte de la COVID-19 en les dues malalties cròniques comunes a tot el món: l’obesitat i la diabetis. Va assegurar que, «a l’espera d’estudis que confirmin les dades actuals, tots els senyals indiquen que cal promoure la disminució de l’excés corporal per a prevenir l’impacte i les complicacions derivades de la COVID-19». Aquest és un moment clau per al treball interdisciplinari que ha de crear un entorn i una atenció clínica favorable que faciliti la pèrdua de pes i l’adquisició d’hàbits saludables en les persones que pateixen sobrepès i obesitat.
La doctora Nancy Babio, responsable del grau de nutrició humana i dietètica de la Universitat Rovira i Virgili i presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), va remarcar que «els pacients hospitalitzats per COVID-19 en la seva gran majoria presenten anorèxia (és a dir, pèrdua d’apetit), pèrdua de pes i diversos símptomes digestius». Considera que «el suport nutricional per als pacients hospitalitzats afectats de COVID-19 és essencial, i desgraciadament la gran majoria de les plantilles dels hospitals espanyols no disposen de la figura del dietista nutricionista».
La trobada també va comptar amb les intervencions de Victòria Castell, cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària; Núria Rosique, dietista i nutricionista del centre Nutriendo Metas, Alimentando Salud, i Arantza Ruiz de las Heras, dietista, nutricionista i cap de la Unitat de Dietètica del Complex Hospitalari de Navarra.
La sessió la va coorganitzar el CCNIEC, la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica (SCAD), el CODINUCAT, la SEDYN i el CIBEROBN. |