El 26 de novembre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el discurs de presentació de Joana Maria Seguí Pons com a membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. El discurs es titulava La geografia dels transports i de les mobilitats al segle XXI: estat de la qüestió i algunes reflexions. |
Va obrir l’acte Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, que va donar la paraula a Joana Maria Seguí, que va començar el discurs explicant que parlaria sobre el tema en el qual sempre ha treballat: els transports i la mobilitat. La seva recerca s’ha centrat des de fa anys en l’anàlisi dels sistemes de transport i la seva imbricació a diverses àrees geogràfiques, tant des d’una perspectiva conceptual com aplicada.
Joana Maria Seguí Pons va fer un recorregut conceptual sobre la geografia dels transports i de les mobilitzacions «amb un itinerari ambiciós. Analitzaré el seu singular caràcter interdisciplinari, després em dedicaré a la revisió de les mobilitats des d’una perspectiva d’avantguarda, per continuar amb una anàlisi de l’estat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en la investigació geogràfica en matèria de transports i mobilitat.»
En el seu discurs, Seguí va emfatitzar el fet que «la geografia dels transports va ser una temàtica més aviat marginal en la geografia gairebé fins als anys setanta. Des de llavors fins avui la disciplina ha estat molt prolífica en recerca i publicacions, però, així i tot, se’n qüestiona la coneixença i el reconeixement en el conjunt de la geografia i també la relació que manté amb altres disciplines científiques». Seguí va tancar el discurs esmentant els darrers referents publicats en geografia dels transports.
Després del discurs de Joana Maria Seguí li va donar resposta Joan Nogué, membre numerari de la mateixa Secció. |
|