Pere Puigdomènech ha rebut el XXV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General», dotat amb 12.000 € i atorgat per la Universitat de València, amb una obra sobre els reptes de l’alimentació, titulada Exploracions pel planeta del menjar. L’obra vencedora es va donar a conèixer durant la cerimònia de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, el divendres 8 de novembre. |
L’obra guanyadora repassa com la necessitat bàsica de menjar determina una part important de la vida de les persones i com, actualment, per a alimentar-se, els éssers humans depenen de les decisions que l’espècie va prendre en l’origen de l’agricultura fa uns deu mil anys. Així, la societat ha de fer front als reptes que implica alimentar una població que pot passar dels nou mil milions d’humans a mitjans d’aquest segle, que està vivint en ciutats cada vegada més grans i que té unes exigències de menjar suficient, segur, saludable i adequat a les seves normes culturals.
Pere Puigdomènech va destacar que, al mateix temps, s’ha descobert que «l’agricultura és una activitat que contribueix als canvis climàtics que observem en l’actualitat, els efectes dels quals poden ser importants per a la producció d’aliments. Aquesta situació implica la presa de decisions tant individualment com col·lectiva, sobre la qual cosa el llibre pretén contribuir a informar.»
Puigdomènech és llicenciat en física per la Universitat de Barcelona i doctor en ciències biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat articles científics i de divulgació en revistes internacionals i mitjans de comunicació, així com llibres i treballs de síntesi. |
|