Número 241
novembre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’empremta de Salvador Giner a la sociologia

El dilluns 4 de novembre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) l’acte d’homenatge a Salvador Giner (1934-2019), sociòleg destacat i president de l’IEC del 2005 al 2013. 

Joandomènec Ros, president de l’IEC, va obrir l’acte i va afirmar que «Salvador Giner no només era sociòleg, sinó que era algú molt estimat a l’IEC, d’on va ser president durant vuit anys». Ros va ressaltar que, a banda de sociòleg, Giner era «també filòsof amb coneixements d’història, amb coneixements d’ecologia...».

Tot seguit, Ros va donar la paraula a Marta Soler, presidenta de l’Associació Catalana de Sociologia (ACS) i presidenta de l’Associació Europea de Sociologia, que va recordar Giner com «una figura amb una indiscutible transcendència per a la sociologia a Catalunya».

Per la seva banda, Oriol Homs, soci fundador de Notus - Applied Social Research i director d’investigació i president de l’ACS del 2004 al 2009, va comentar que Giner «és el referent de la sociologia a Catalunya ».

Homs, a més, va destacar que «era un ciutadà compromès, actiu fins al darrer moment, preocupat pel seu país. No només era un acadèmic i un teòric, sinó també un ciutadà exemplar.»

Eulàlia Solé, sociòloga i escriptora, va parlar del Salvador Giner més humà, mentre que Lluís Flaquer, catedràtic de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va rememorar la seva personalitat i el moment en què es van conèixer, que va ser crucial i providencial perquè es dediqués a la sociologia.

Manuel Pérez Yruela, professor de recerca de sociologia del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i president de la Federación Española de Sociología del 2004 al 2007, va cloure els parlaments, i va destacar que Giner «era, per a mi, molt més que un mestre i un gran amic». També va fer èmfasi en el vessant més crític de Giner, i va afirmar que era «una persona que permanentment tractava de conciliar el rigor del seu coneixement amb una posició crítica, humorística, i a voltes escèptica, que era part de la seva profunda saviesa». Per acabar la seva intervenció, Pérez Yruela va descriure Giner com «un bon intel·lectual: capaç d’avançar en el coneixement amb gràcia i salero. Sabia pensar i riure, i feia les dues coses de manera elegant.»

A continuació, es va passar un vídeo commemoratiu amb imatges de Salvador Giner.

Ros va cloure l’acte explicant que va formar part de l’equip de govern de l’IEC els dos mandats en què Salvador Giner n’era el president i «en servo un record inesborrable, no només pel seu bon fer com a president, sinó perquè, essent jo novell en la gestió de la màxima institució acadèmica dels Països Catalans, per a mi va ser un model, segurament sense que ell se n’adonés». Ros també va recordar de Giner «la saviesa, la bonhomia i el savoire faire adequats per a manar a l’Acadèmia de les acadèmies que és l’Institut, amatent a la ciència i l’alta cultura —universals per definició— i als interessos del país».
 

Notícies

* El cas català en l’impacte de la mundialització sobre les llengües a la cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

* L’empremta de Salvador Giner a la sociologia

* Tarragona clausura els actes commemoratius de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

* L’IEC participa en l’acte de cloenda de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa

* Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, guanya el XXV Premi Europeu de Divulgació Científica

* La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, integrada a l’IEC, impulsa un projecte per a millorar la qualitat de vida dels infants amb paràlisi cerebral

* Homenatge a Maria Àngels Anglada a l’IEC, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’escriptora

* Els orígens de la novel·la catalana moderna i del feminisme a Catalunya, al Simposi Dolors Monserdà i Vidal a l’IEC

* Es posa en marxa a l’IEC el primer joc d’escapada de la llengua catalana

* L’IEC inaugura el II Simposi Internacional Joan Brossa: «Els arbres varien segons el terreny»

* Andreu Domingo analitza la demografia, la postveritat i la postdemocràcia en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Joana Maria Seguí Pons analitza la geografia dels transports i de les mobilitats al segle XXI en el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Narcís Monturiol a l’IEC

* L’IEC participa en la Jornada Internacional de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes

* Carlos M. Duarte, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019, debat a l’IEC amb alumnes de batxillerat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa