Número 241
novembre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Homenatge a Maria Àngels Anglada a l’IEC, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’escriptora

El 12 de novembre la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir l’homenatge a Maria Àngels Anglada, organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.  

Amb motiu dels vint anys de la mort de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999), que es commemoren enguany, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona ha emprès un conjunt d’iniciatives per tal de recordar i homenatjar l’escriptora catalana.

Així, arran de la publicació del volum col·lectiu El llegat de Maria Àngels Anglada (Girona, Càtedra de Patrimoni Literari, 2019), es va organitzar aquest homenatge a l’escriptora, que va ser presidit per Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i va comptar amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica de l’IEC, i Montserrat Jufresa, membre de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics i catedràtica de filologia grega.

Ros va donar la benvinguda a l’acte i va afirmar que «aquest homenatge a Maria Àngels Anglada, que va ser membre de l’IEC, era obligat, ja que era una magnífica escriptora». Entre les obres de l’autora, Ros va destacar El bruel de Castelló i Les Closes, ja que «ambdós són textos arrelats al país».

Després van intervenir Montserrat Jufresa, que va desgranar la presència de l’antiguitat clàssica en l’obra d’Anglada, i Joan A. Argenter, que va parlar sobre la relació de Maria Àngels Anglada amb la Secció Filològica de l’IEC.

Finalment va ser el torn de Mariàngela Vilallonga, que va recordar que Maria Àngels Anglada «donava veu a tots aquells que no la tenien». També va subratllar la reivindicació que cal fer del compromís de l’escriptora «amb les persones, amb la llengua, amb la literatura i amb el món clàssic». La consellera va finalitzar la seva intervenció llegint el poema d’Anglada «Quan el nostre poble es retrobarà».

Durant l’homenatge també es va presentar el llibre El llegat de Maria Àngels Anglada, signat per la consellera Vilallonga i per Anna Perera. En el volum, una gran diversitat de veus recorden la vida i l’obra de l’autora.

Com a cloenda, Josep Tero va oferir una versió musicada d’alguns poemes de Maria Àngels Anglada.

 

Notícies

* El cas català en l’impacte de la mundialització sobre les llengües a la cinquena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

* L’empremta de Salvador Giner a la sociologia

* Tarragona clausura els actes commemoratius de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

* L’IEC participa en l’acte de cloenda de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa

* Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, guanya el XXV Premi Europeu de Divulgació Científica

* La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, integrada a l’IEC, impulsa un projecte per a millorar la qualitat de vida dels infants amb paràlisi cerebral

* Homenatge a Maria Àngels Anglada a l’IEC, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’escriptora

* Els orígens de la novel·la catalana moderna i del feminisme a Catalunya, al Simposi Dolors Monserdà i Vidal a l’IEC

* Es posa en marxa a l’IEC el primer joc d’escapada de la llengua catalana

* L’IEC inaugura el II Simposi Internacional Joan Brossa: «Els arbres varien segons el terreny»

* Andreu Domingo analitza la demografia, la postveritat i la postdemocràcia en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Joana Maria Seguí Pons analitza la geografia dels transports i de les mobilitats al segle XXI en el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Narcís Monturiol a l’IEC

* L’IEC participa en la Jornada Internacional de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes

* Carlos M. Duarte, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019, debat a l’IEC amb alumnes de batxillerat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa