Miquel-Àngel Sànchez, president de la SCATERM, va obrir la jornada i va donar la paraula a M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC. En el seu discurs inaugural, Cabré va subratllar la importància de la Viquipèdia com a eina de coneixement i en va apuntar algunes virtuts, com ara que és «oberta, democràtica, intel·ligible i sistemàticament actualitzada». També va destacar que «és una font de difusió de la llengua que vehicula el coneixement». Alhora, va posar de manifest que el fet que sigui una eina tan cooperativa fa preguntar-se quins són els filtres de fiabilitat que s’hi apliquen, tant quant als continguts com pel que fa a la llengua. En relació amb l’expressió lingüística, va afirmar que caldria acotar les variacions terminològiques per a garantir la màxima fidelitat en la transmissió del coneixement.
Pau Cabot, que forma part de l’equip d’una vintena de voluntaris administradors de la Viquipèdia, va parlar de la fiabilitat d’aquesta enciclopèdia. Va admetre que el fet que qualsevol persona pugui accedir-hi en fa molt difícil el control, però es va mostrar molt convençut que cada vegada s’hi ofereixen continguts de més qualitat. Els editors disposen de mecanismes de control com ara una pàgina en la qual es registren els canvis més recents i un espai on es poden consultar totes les pàgines noves. Entre les tasques més importants que duen a terme hi ha la de detectar i eliminar «el vandalisme, les faltes d’ortografia, la publicitat, les traduccions automàtiques mal fetes, els textos i les imatges amb drets d’autor, i els articles que no reuneixen les condicions exigides, perquè, per exemple, no són neutrals». Cabot va explicar que la Viquipèdia inclou actualment uns sis-cents mil articles i que rep vint milions de visites mensuals.
Durant la jornada també es va celebrar la taula rodona «Experiències de les societats filials de l’IEC en la Viquipèdia», que va comptar amb Toni Hermoso, de la Societat Catalana de Biologia; Joan de Solà-Morales, de la Societat Catalana de Matemàtiques, i Jordi Cuadros, de Societat Catalana de Química. |