La Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’Institut d’Estudis Catalans i l’organització no governamental Linguapax van organitzar el passat 16 de maig l’acte La diversitat lingüística: per a què?, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). |
Durant l’acte es van presentar les perspectives i els objectius de l’Any Internacional de les Llengües Autòctones, que, declarat per la UNESCO, se celebra aquest 2019. L’objectiu és sensibilitzar sobre la riquesa de la diversitat lingüística i transmetre la importància de l’aprenentatge de llengües en contextos no formals i de l’ús de les llengües familiars i maternes en entorns públics.
La jornada va comptar amb Joan A. Argenter, titular de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l’IEC, que va citar el lingüista Edward Sapir per a destacar «la universalitat i la varietat de les llengües». També va apuntar que «la diversitat és important perquè permet trobar més d’una solució als problemes».
Mònica Perenya, presidenta de Linguapax, per la seva banda, va subratllar la importància de les llengües per a preservar la identitat i la cultura, i va exposar la contradicció que suposa el fet que n’hi hagi tantes en perill d’extinció.
En la segona part de l’acte, la lingüista Carla Ferrerós va entrevistar el doctor Matthias Brenzinger en relació amb l’impacte de la revitalització de les llengües en el benestar de les comunitats que les parlen. |
|