Número 237
maig 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC presenta el seu primer balanç crític de la narrativa catalana actual

El dimecres 29 de maig es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans La narrativa catalana al segle XXI. Balanç crític, obra que recull tots els materials de la jornada literària organitzada per la Societat Catalana de Llengua i Literatura i realitzada a l’IEC el 26 d’octubre de 2018. L’edició del llibre ha anat a càrrec de Josep Camps i Maria Dasca.

L’acte de presentació va comptar amb el president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, Manuel Llanas, el professor de la Universitat de Barcelona Francesco Ardolino, l’escriptora Maria Guasch i l’escriptor i membre de l’IEC Màrius Serra.

Llanas, que va obrir l’acte, va destacar la qualitat dels textos que conté el llibre i es va mostrar convençut que esdevindrà «una referència crítica».

Josep Camps, un dels autors del llibre, va apuntar que els materials que s’apleguen en aquest volum evidencien «la indiscutible riquesa i varietat que ha assolit la narrativa en llengua catalana al llarg de les dues dècades del segle en què vivim». Va afegir que, gràcies a diferents treballs, ja es comença a «entreveure la possibilitat de fixar uns títols i uns autors per als amants i estudiosos del gènere i que només el pas del temps ens indicarà si arribaran a ser imprescindibles —o canònics— en l’esdevenir de la  literatura catalana».

El professor Francesco Ardolino es va mostrar discrepant respecte a alguns aspectes de la crítica literària a Catalunya. Considera que hauria de ser més oberta i que hauria de deixar de banda alguns mètodes, com ara dividir la literatura per generacions o repartir les obres i els autors en categories prefixades. També va lamentar la importància que es dona als premis i va convidar el sector a relativitzar-los.

L’escriptora Maria Guasch va parlar dels seus referents literaris, autores i autors que considera imprescindibles per al seu univers, però que mai no ha utilitzat amb voluntat d’inscriure’s en una tradició concreta. En aquest sentit, va explicar que si necessita «descriure un bar» pensa en Georges Simenon; si vol «parlar dels carrers de Barcelona», el seu referent és Montserrat Roig, i que, per a «introduir inquietud o crueltat en la quotidianitat» les seves fonts són Mercè Rodoreda o Ana María Matute.

Màrius Serra, que va tancar l’acte, va concloure que l’ús del català que fan els escriptors del segle XXI és «eclèctic, variat i ric», a diferència, va afegir, del model de llengua dels mitjans de comunicació de massa d’avui —la ràdio i la televisió—, que, per a ell, és «trist, “aixatat” i cada cop més acastellanat».

El contingut del llibre

La ponència inicial de la jornada del mes d’octubre, que ara ha donat lloc a l’article signat per Francesco Ardolino, analitza la crítica, indaga les possibilitats d’estudi i de canonització de la narrativa actual i elabora una temptativa de cànon d’obres.

Antoni Isarch i Manel Ollé hi fan, respectivament, un balanç de la novel·la i del conte; Josep Lluch ens apropa al sistema editorial, mentre que Màrius Serra descriu el model de llengua emprat pels escriptors. El llibre finalitza amb la taula rodona Com és la narrativa del segle XXI? que van protagonitzar quatre autors de generacions i d’interessos diferents: Manuel Baixauli, Francesc Serés, Maria Guasch i Jenn Díaz. També s’hi aborden qüestions com la relació dels escriptors amb uns determinats referents literaris i artístics, el pols amb la realitat del moment i l’ús de la llengua.

Notícies

* Es presenta a l’IEC el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, un projecte que clou trenta anys de feina i agrupa més de 110.000 entrades

* Joaquim Rafel, Gemma Rigau, Jaume Terradas i la Fundació Carles Salvador, entre els distingits amb la Creu de Sant Jordi 2019

* La II Festa ‘Fes-te de la llengua’ fa jugar amb el català els alumnes d'ESO

* La filòloga Gemma Rigau, membre de la Secció Filològica de l’IEC, intervé com a perita lingüística en el judici del Tribunal Suprem

* Joaquim Maria Puyal, membre de l’IEC, investit doctor honoris causa per la UAB

* Josep M. Bricall, membre de l’IEC, investit doctor honoris causa per la URL

* El Teatre Poliorama acull el lliurament dels premis de la Prova Cangur 2019, que convoca des del 1995 la Societat Catalana de Matemàtiques de l’IEC

* La Viquipèdia centra la XVI Jornada de la SCATERM

* Joandomènec Ros, premi al col·legiat d’honor en l’acte de celebració del Dia del Biòleg

* L’IEC digitalitza els documents que Massó i Torrents preparava per a un segon volum del Repertori de l’antiga literatura catalana

* Se celebra a l’IEC la V Jornada d’Intercanvi Pedagògic: «Fem l’escola plurilingüe»

* El XXXI Debat de Química planteja maneres de fer més atractiva aquesta disciplina

* Homenatge a Ramon Margalef, el primer catedràtic d’ecologia a tot l’Estat, al Poliorama

* L’IEC i Linguapax debaten sobre la diversitat lingüística al CCCB

* Sessió en memòria de Jordi J. Costa, a l’IEC

* L’IEC presenta el seu primer balanç crític de la narrativa catalana actual

* Les Jornades d’Arqueologia de Calaceit commemoren el centenari de les excavacions de l’IEC al Matarranya

* Es presenta a l’IEC el llibre Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics

* Joan Beltran i Cavaller, membre de la Secció Filològica de l’IEC, guardonat amb un dels premis Maestrat Viu

* Joandomènec Ros, president de l'IEC, lliura el XII Premi Ferran Armengol i Tubau


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa