Número 222
desembre 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Homenatge al poeta mossèn Ramon Muntanyola, en el centenari del seu naixement

La Sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, va ser l’escenari de l’acte d’homenatge al poeta mossèn Ramon Muntanyola amb motiu del centenari del seu naixement.

Hi van assistir el president de l’IEC, Joandomènec Ros; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’abat de Poblet, Octavi Vilà, i el Dr. Joan Martí i Castell, membre de l’IEC.

Joandomènec Ros va afirmar que l’acte era «un just homenatge a mossèn Ramon Muntanyola, com a prevere però també com a poeta, biògraf i patriota», i en va destacar la figura com un «home d’església, de lletres i de país..., un bon model per als moments que vivim actualment».
 
Per la seva banda, Joan Martí i Castell va explicar que Muntanyola va dedicar «la vida a servir Déu i els homes, i tant l’un com els altres són qui li omplen l’existència. Cal afegir-hi la terra, que ajuda a confegir un triangle universal compacte, perquè l’entorn és obra del gran artífex per al gaudi de tothom. La religió, el proïsme i el poble a què pertanyé, essent una trilogia que condensa el seu capteniment, no podien deixar d’influir en l’ús de la seva paraula». A més, Martí va destacar que «feia una poesia d’una qualitat immillorable» i que «només per la capacitat d’aprofitar tons i nivells tan diversos en la forma i en el fons, Muntanyola ja és un exemple únic en la història de la poesia del segle XX».
 
L’abat de Poblet, Octavi Vilà, va afirmar que Muntanyola va ser «un avançat, com gran part de l’església de Tarragona, un home que creia, estimava i servia l’església», i també que «va ser testimoni de la conciliació, un exemple a tenir present en aquests moments difícils per al nostre país i les nostres institucions».
 
D’altra banda, Josep Poblet va destacar que Muntanyola va ser «una persona amb moltes vessants d’activitats humanes, però una d’especial, el sacerdoci. Va ser un home compromès amb l’església local i ecumènica, però també amb els pobres i el país». Per acabar, Poblet en va destacar la figura com «una exemplaritat manifesta que va dignificar la societat en què vivia i la nostra, perquè el seu model de vida personal i compromís social ens esperona i ens interpel·la avui».
 
 
Ramon Muntanyola
 
 
Ramon Muntanyola va néixer a l’Espluga de Francolí l’any 1917 i va morir a Barcelona el 1973.
 
Va ser una persona de reconciliació, defensor de la llengua catalana, biògraf del cardenal Francesc Vidal i Barraquer, poeta guardonat als Jocs Florals, orador, activista cultural, escriptor i mossèn. 
 
Va ser proclamat mestre en gai saber, pòstumament, a Mèxic l’any 1973.
 

Notícies

* Neologisme de l’any 2017

* Pere Puigdomènech, nou president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora nous membres numeraris

* La Fundació Mercè Rodoreda estrena nou web

* L’IEC defensa la legítima propietat de les obres procedents de Sixena i el seu manteniment a Catalunya

* Inauguració del curs acadèmic 2017-2018 de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC commemora l’Onze de Setembre amb una jornada de portes obertes, visites guiades i un parlament de Carles Boix

* Carlos Alberto González, el Programa AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i Granja Armengol, premiats pel CCNIEC

* L’IEC ret homenatge al geògraf Lluís Casassas en el 25è aniversari de la seva mort

* Societats filials de l’IEC renoven les juntes directives

* Homenatge al poeta mossèn Ramon Muntanyola, en el centenari del seu naixement

* Cicle de conferències: Els aliments

* Commemoració del Dia de la UNESCO 2017

* Ruta Pompeu Fabra

* Tercera Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa