El parlament «Catalunya, subjecte sobirà, la recerca de garanties polítiques: el referèndum de l’1 d’octubre», de Carles Boix, catedràtic de ciències polítiques i afers públics a la Universitat de Princeton i membre de l’IEC, va ser l’acte central de la commemoració de l’Onze de Setembre a l’IEC. Boix va fer una defensa del referèndum convocat pel Parlament com a eina per dotar Catalunya de la sobirania i les garanties polítiques i jurídiques «necessàries per superar la situació de subordinació que viu dins de l'Estat espanyol». |
Per a Boix, el referèndum té com a objectius finals «corregir una situació abusiva, restablir la dignitat de totes les seves parts en conflicte», i és «una oportunitat per crear una relació d'igualtat que encara no existeix i per alliberar tant Espanya com Catalunya de totes les distorsions i servituds que imposa una relació injusta». Per tot això, el referèndum és legítim «fins i tot en aquells casos en què la minoria acceptà la constitució vigent, com va ser el cas de Catalunya l’any 1978, perquè la minoria no va preveure que la majoria abusaria de la seva força numèrica».
El parlament va tenir lloc al pati de l'IEC, i van assistir-hi més de dues-centes persones. En l’acte va participar la companyia musical Xuriach, que va interpretar La guerra, de Mateu Fletxa, i el cant d’Els Segadors.
A més, per celebrar la Diada Nacional de Catalunya, l’IEC va fer jornada de portes obertes de deu del matí a les dues de la tarda i es van oferir visites guiades a les dependències de l’Institut a les deu i a les onze del matí. A dos quarts de dotze del migdia, l'equip de govern va fer una ofrena floral a Rafael Casanova.
Parlament de Carles Boix: «Catalunya, subjecte sobirà, la recerca de garanties polítiques: el referèndum de l’1 d’octubre» |
|