|
Jocelyn Bell, l’astrofísica que va descobrir el primer radiosenyal d’un púlsar |
Quantes dones hi ha darrere dels grans investigadors? És la pregunta que va formular la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), Núria Salán, al públic assistent a la conferència: «Dones, ciència i tecnologia: una carrera de fons», que va pronunciar el 30 de maig a l’IEC. La qüestió li va servir per a fer un repàs de les grans científiques que, com Rosalind Franklin, Susan Jocelyn Bell, Ada Lovelace o Hedy Lamarr, no han tingut el mateix reconeixement que els seus homòlegs masculins. I no solament això, sinó que algunes van haver de suportar, fins i tot, que els seus marits o directors de tesi s’enduguessin el reconeixement per la feina que havien fet elles. |
Salán va oferir dades i exemples del passat per a il·lustrar com ha estat l’evolució social i tecnològica de la societat, i va afirmar que si bé la presència de les dones és «majoritària» a la universitat, encara és minoritària en les carreres politècniques. «La paraula enginyeria fa por a les noies, i això és un despropòsit», va assegurar, i aquesta desconfiança s’explica, entre altres motius, per «la manca de dones que els serveixin de referent». Per a combatre-ho, a més de donar-los eines perquè s’apoderin i donar visibilitat a les dones científiques i tecnòlogues, cal «despertar la curiositat de les nenes quan van a cinquè de primària».
Joandomènec Ros, president de l’IEC, va reclamar «l’espai de la dona en la recerca» en la intervenció que va fer i, en aquest sentit, va destacar la creació del Premi Creu Casas de l’IEC, que vol fomentar l’interès per la tecnologia entre les dones, i la convocatòria del qual es pot trobar en el LXXXVIII Cartell de premis i de borses d’estudi de l'IEC.
Ros va aprofitar la jornada per a inaugurar l’exposició: «L’enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur», situada al claustre de l’Institut fins al 15 de juny. L’objectiu d’aquesta mostra és posar en relleu la poca visibilitat que històricament ha tingut la dona en els entorns tecnològics, i per què aquesta situació s’arrossega encara ara. L’exposició, un cop finalitzi a l’IEC, serà itinerant i es podrà sol·licitar a l’SCT (sct@iec.cat).
Entrevista amb Núria Salán |
|