Número 220
maig 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els dos volums d’Història de la matemàtica de Josep Pla i Carrera reben el Premi Crítica Serra d’Or

Un dels Premis Crítica Serra d’Or 2017, en la categoria de Recerca (Altres ciències), ha estat atorgat a Josep Pla i Carrera pels llibres Història de la matemàtica: Egipte i Mesopotàmia i Història de la matemàtica: Grècia I, editats per l’IEC. L’acte de proclamació dels premiats va tenir lloc dimecres 3 de maig a l’Espai Endesa de Barcelona. El volum guardonat sobre Grècia –«de Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil»– és el primer dels tres treballs de Josep Pla i Carrera dedicats a la història de la matemàtica grega. Juntament amb l’altre llibre premiat, centrat en Egipte i Mesopotàmia, forma part del projecte de recerca Història de la matemàtica: resultats, contextos i textos, avalat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. 

Els altres premiats en la categoria de Recerca, en aquest cas en Catalanística, han estat Tilbert Dídac Stegmann i El plaer de llegir literatura catalana, i Francesc Montero, en Humanitats, per Manuel Brunet. El periodisme d’idees a l’ull de l’huracà. En la categoria de Literatura i Assaig, els premiats han estat Joan-Lluís Lluís, per El navegant (novel·la); Mireia Vidal-Conte, per Ouse (poesia); Jordi Lara, per Mística conilla (narració); Gabriel Janer Manila, per Ha nevat sobre Yesterday (memòries), i Xavier Montoliu, per l’obra Per què ens estimem les dones, de Mircea Cârtârescu (traducció). En Teatre, les obres guardonades han estat Història, de Jan Vilanova, al text de teatre català; Claudia, de la companyia La Conquesta del Pol Sud, dirigida per Carles Fernández Giua, a l’espectacle teatral; i De Damasc a Idomeni, a l’aportació més interessant de Barcelona Playwrights. Finalment, en Literatura Infantil i Juvenil els premiats han estat Els fantasmes no truquen a la porta (Infantil), amb text d’Eulàlia Canal i il·lustració de Rocío Bonilla; La mèdium (Juvenil - creació), de Silvestre Vilaplana, i La Mia es fa gran (Juvenil - coneixements), amb text de Mònica Peitx i il·lustració de Cristina Losantos.

Els Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció de la revista de l’Abadia de Montserrat, dirigida actualment pel pare Josep Massot i Muntaner. Creat el 1967, el premi ha assolit prestigi en l’àmbit cultural català i reconeix, en les diferents categories, una obra publicada l’any anterior.

Segons Pla i Carrera, matemàtic i professor emèrit de la Universitat de Barcelona, per a escriure una història de la matemàtica en català és «necessari fer una presentació acurada dels personatges i les idees que han deixat una herència per la qual sortosament no cal pagar ni impostos ni drets d’autor a ningú, però a la qual cal mostrar, tanmateix, un gran respecte». En el camp de la matemàtica, difícilment els resultats esdevenen obsolets i, per tant, es podria considerar una disciplina històrica. De tota manera, Pla opina que «aquest fet s’ha oblidat massa sovint» i, per això, afirma que «tot docent d’una disciplina, científica o no —i, en particular, tot el qui ensenya matemàtica—, n’ha de conèixer el valor didàctic des de la història».

El primer llibre de Grècia cobreix el període que va de Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil, amb quatre capítols dedicats a la contextualització històrica i filosòfica de l’època. També conté tres apèndixs amb les traduccions de més d’un centenar de textos, entre ells, els més extensos són Tractat de les lúnules d’Hipòcrates de Quios i el text aritmètic contingut en La República, de Plató.

Notícies

* Pol Antràs: «Calen polítiques per a esmorteir els efectes de la mecanització de la producció»

* El primer congrés català de recerca en economia aborda els reptes clau del sector

* La RAE i l'IEC acorden redactar un conveni marc de col·laboració

* Els dos volums d’Història de la matemàtica de Josep Pla i Carrera reben el Premi Crítica Serra d’Or

* Josep Vicent Boira i Albert Carreras, nous membres numeraris de l’IEC

* El nacionalisme català en la transició s’estudia en un debat organitzat per l’IEC i la Casa de Velázquez

* Joandomènec Ros presenta el seu programa electoral davant del Ple de l’IEC

* L'Ortografia catalana, ja a les llibreries

* El Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears es presenta a l’IEC

* El paper dels joves en la recerca científica, a debat

* La consellera d'ensenyament, Meritxell Ruiz, presideix l'acte d'entrega dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques

* La relació de les dones amb la ciència i la tecnologia: una «carrera» de fons

* Tres sessions acadèmiques homenatgen els historiadors Joan Reglà i Joan Mercader

* Llegendes del Berguedà. Un actiu pedagògic excepcional guanya el XXVII Premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic

* Un retrat de la història de la cultura catalana del segle XX, a partir de la correspondència amb Carles Riba

* Es presenten les reedicions de dues novel·les de Maria Àngels Anglada

* Es presenten a l’IEC les conclusions de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, que aposta per una universitat gratuïta i oberta a tothom


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa