El president de l’SCQ, Carles Bo, va ser l’encarregat d’obrir la jornada i de donar pas a les conferències de Jordi Cuadros, coordinador del monogràfic «Química a la Xarxa» de la revista EduQ, que edita l’SCQ, i de Samuel Sánchez Ordóñez, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Sánchez, investigador recentment guardonat amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2017, va pronunciar la conferència «Nanorobots per a transportar fàrmacs i degradar contaminants. El camí professional d’un jove investigador». L’acte també va incloure una conferència de Laia Pellejà, responsable de divulgació i formació científica de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), sobre el compromís de l’ICIQ amb la comunitat educativa. En acabat, els participants van debatre si el talent científic jove es pot estimular en l’etapa de l’ensenyament secundari.
Premi als millors treballs de recerca de batxillerat
Durant l’acte, es van lliurar els guardons de l’onzena edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química, que ofereixen estades científiques per als autors dels millors treballs i un premi de material de laboratori per al centre del treball guanyador. En paral·lel, es van exposar els pòsters dels treballs de recerca dels participants en la convocatòria.
Les dues alumnes que van rebre el primer premi (ex aequo) són Magalí Luna, de l’Institut Poeta Maragall de Barcelona, autora del treball «Anàlisi computacional de proteïnes: Efecte de la tendència a la formació d’hèlix-α de la proteïna ACTR (IDP) en el procés d’acoblament a la proteïna CREB. Hipòtesi de la longitud d’hèlix-α», i Júlia Domínguez, de l’Institut Guindàvols de Lleida, autora del treball «La cara dolça de la llum. Determinació experimental de la concentració de sucre en begudes refrescants mitjançant polarimetria i refractometria low cost». Al web de l’SCQ es pot consultar la llista completa dels premiats.
Els alumnes premiats podran fer les estades científiques a centres i institucions com ara l’Institut de Química Avançada de Catalunya del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IQAC-CSIC), l’Institut de Diagnosi Ambiental i d’Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) o l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), entre d’altres.
|