El llibre es va presentar en un acte que va tenir lloc a l’IEC el dimarts 7 de febrer, casualment, el mateix dia que, setanta-vuit anys enrere, Joan Subias creuava la frontera amb la seva família per refugiar-se a França. L’acte va ser presidit per Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i hi van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Joaquim Nadal, autor del llibre i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.
En obrir l’acte, Ros va qualificar d’inexplicable que «una figura tan important en la recuperació del patrimoni de Catalunya hagi estat a l’ombra durant tants anys», abans de cedir la paraula a l’autor, Joaquim Nadal, qui va reconèixer que «fins no fa gaire, Subias era també per a mi un desconegut». Nadal va fer un repàs per la vida de Joan Subias (1897-1984), qui es va iniciar en la gestió del patrimoni cultural com a director dels Serveis de Cultura de la Diputació de Girona l’any 1926, i va prendre la iniciativa en la declaració de monuments nacionals de Sant Pere de Roda i de Santa Maria de Vilabertran, a més de promoure la restauració i la rehabilitació de molts altres monuments.
En la seva intervenció, l’autor es va centrar sobretot en la Guerra Civil i el paper de Subias en la protecció del patrimoni artístic, que va traslladar a algunes masies com Can Descals, a Darnius, lluny de les bombes i els estralls de la Guerra. Nadal va definir Joan Subias com «un home d’acció i un servidor públic molt a l’anglesa».
Al seu torn i per cloure l’acte, el conseller de Cultura, Santi Vila, va destacar aquesta publicació per reivindicar la importància de la feina feta per Joan Subias i per tots els «servidors públics com ell, compromesos amb el bé comú i l’interès general».
Vídeo de l'acte |