«Quan els drets i les llibertats del poble català són trepitjats, l’Institut d’Estudis Catalans i les seves societats filials fem sentir la nostra veu», va dir per obrir l’acte el president de l’IEC, Joandomènec Ros, fent referència a la declaració publicada el 17 de febrer passat en la qual l’IEC i la SCJE denunciaven conjuntament la decisió del Govern espanyol d’utilitzar només l’espanyol en els exàmens d’accés a l’advocacia i excloure el dret català de les matèries avaluables. Tot seguit, el president va cedir la paraula a Josep Cruanyes, president de la SCJE, en una sessió, celebrada el 24 de febrer passat, en la qual també van intervenir l’advocada Ana Messuti, alumna i col·lega de l’autor; Rosa M. Muncunill, la seva vídua, i Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya.
El dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta «hauria de ser de lectura obligada per als nostres parlamentaris», va assenyalar Josep Cruanyes dirigint-se a Carme Forcadell, perquè en ell «hi ha les arrels de les nostres institucions i de la tradició jurídica que legitimen el nostre dret a l’autogovern».
A continuació va intervenir l’advocada i funcionària de l’ONU Ana Messuti, qui va dedicar un emotiu record a Víctor Ferro, «el meu més estimat i enyorat company de feina, amic i mestre en més d’una disciplina». Messuti va explicar que, a l’exili, Ferro va viure sempre «amb la memòria nostàlgica del paradís perdut» que era per a ell Catalunya.
Quan li preguntaven a Víctor Ferro com havia aconseguit fer aquest llibre, ell contestava que «a la catalana»,és a dir , treballant on fos, amb pocs recursos a l’abast, però treballant, segons va explicar Messuti, per a qui Ferro «és un transgressor, i la seva obra, l’acte de militància d’un activista, i ho dic en temps present perquè segueix del tot vigent en l’actualitat».
Al seu torn, la professora Rosa M. Muncunill, vídua de Víctor Ferro, va intervenir per agrair la publicació d’aquesta segona edició d’El dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta, en una «versió divulgativa que esperem que tingui una gran difusió».
Per últim, va prendre la paraula la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui, citant Ferro, va dir que «el dret públic català és un tresor i cal tractar-lo com a tal». Unes paraules que per a Forcadell «segurament no han tingut mai un moment històric més adient que l’actual».
La presidenta del Parlament va afirmar que, precisament, «la força del nostre projecte de país rau a crear noves estructures d’estat i un nou contracte social adaptat a la realitat». El nostre passat «té un valor incalculable per a construir de nou un país més just, pròsper i lliure», i per acabar, va afegir que el llibre de Víctor Ferro «explica molt bé d’on venim, allò que som, el que volem ser i, de ben segur, serem».
|