Número 206
febrer 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana

«Tot d’una peça, muntanya granítica, presenta dos vessants: el científic, d’una precisió exigent i extrema, i el romàntic, d’intuïcions creatives i de sensibilitat lluminosa.» Així descriu el seu avi Núria Delétra-Carreras i Patxot al començament del llibre Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana, que es va presentar a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans.

Editat per l’IEC, el llibre és una traducció de l’original en francès que l’autora va escriure per donar a conèixer al públic de llengua francesa la personalitat de Rafael Patxot, un mecenes de la cultura catalana, científic, industrial surer, filantrop, bibliòfil i escriptor, nascut a Sant Feliu de Guíxols l’any 1872. Rafael Patxot va ser «fonamental per al sosteniment de l’IEC, entre altres entitats, i per a molts projectes culturals del nostre país, tant abans de la Guerra Civil com després, des del seu exili a Suïssa», va afirmar el president de l’IEC Joandomènec Ros en començar l’acte que es va celebrar el dimarts 9 de febrer.

Tot seguit hi va intervenir Jesús Calderer, diputat de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, a la qual Patxot va fer donació de la masia Mariona, al peu del Montseny, i que ara és l’oficina del Parc Natural i alberga una exposició permanent de l’univers Patxot. «És molt important que no oblidem una persona que va fer tant pel nostre país», va afirmar Calderer.

Al seu torn, M. Àngels Suquet, directora de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, va destacar l’emotivitat que transmet aquesta obra, que reflecteix «la gran estimació i complicitat que hi havia entre l’avi i la seva néta». Suquet també va assenyalar el caràcter pedagògic de la publicació, que la converteix «en una eina que permet fer difusió al gran públic de l’abast del personatge i de la Catalunya de l’època».

A continuació Manuel Castellet, curador de Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia i president de l’IEC entre el 1995 i el 2002, va alabar l’estil de l’autora i del seu llenguatge, que «és ple de sensibilitat i sentiments i no hi falta ni hi sobra cap adjectiu ni cap adverbi». Castellet va afegir que «cada frase de l’obra vol dir allò, i només allò, que diu».

El darrer a intervenir-hi va ser Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols, que va afirmar que té «un sentiment de desgreuge» respecte a les injustícies comeses en el passat per les institucions amb la família de Rafael Patxot, incloses les de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, que fa tres setmanes va reconèixer públicament el greuge infringit a la família Patxot per part de l’ajuntament franquista.

La publicació de l’IEC de Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana s’emmarca dins els actes de commemoració dels cinquanta anys de la mort del científic i mecenes guixolenc que se celebren des del 2014.
 

Notícies

* Forcadell: «El dret públic català és un tresor i cal tractar-lo com a tal», en la presentació del llibre El dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta

* Mor Salvador Reguant i Serra, geòleg i paleontòleg de referència internacional i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Pere Quetglas, Lluís Jou i Jaume Mensa com a nous membres numeraris, i Anthony Bonner i Martina Camiade com a corresponents

* Declaració de l’Institut d’Estudis Catalans davant l’exclusió del català en les proves d’accés a l’advocacia

* Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714)

* Recerca clínica de qualitat per a informar de les decisions terapèutiques en salut, el discurs de recepció de Xavier Bonfill com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana

* Critèria publica una llista qualificada de recursos en línia per a correctors i traductors

* David Serrat, Jaume Bertranpetit i Jordi Galí, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* «100 anys de matemàtiques a l’IEC»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa