Número 206
febrer 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714)

La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC presenta aquesta obra en dos volums, que, a més de recollir la relació de persones que segons els llibres de l’ànima van ser insaculades entre el 1493 i el 1714 per a optar a l’exercici de diputat o oïdor a la Generalitat, en creua les dades i les complementa amb informació rellevant de caràcter històric, social i legal, entre d’altres, per oferir als historiadors una visió de conjunt i una eina amb un gran potencial per a la recerca. 

Anomenat també de sac i sort, la insaculació era un procediment d’elecció de càrrecs públics que consistia a introduir els noms dels candidats en un sac i els escollits eren trets a l’atzar per la mà innocent d’un infant. En el cas de la Diputació del General de Catalunya, s’instaurà el 1493 fins al 1714, quan la victòria borbònica va posar fi a les lleis i les institucions catalanes.

Eva SerraLes llistes dels insaculats es registraven en els llibres de l’ànima, publicats ara en aquesta obra que n’ofereix, a més, els precedents històrics, el context legal i altres dades rellevants. «Esperem que aquesta publicació sigui una referència útil per als estudiosos i una eina que els faciliti la recerca», va assenyalar Eva Serra, coordinadora de l’obra, en la presentació que es va celebrar el dijous 4 de febrer a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans. En l’acte, també hi van participar el president de l’IEC, Joandomènec Ros; el president de la Secció Històrico-Arqueològica, Josep Massot; l’historiador Agustí Alcoberro, i Eduard Martí, membre de l’equip de curadors de l’obra.

Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714) posa en evidència com determinades famílies es mantenien en el poder al llarg del temps, els canvis en la influència i les motivacions de determinats grups socials, el control sobre les insaculacions i altres qüestions gràcies a «un seguit de dades complementàries que hem aportat i que ens permeten tenir una visió amplia i des de diferents vessants de la insaculació, la qual cosa no és possible només amb els originals», va explicar l’historiador Eduard Martí, un dels membres de l’equip que ha elaborat aquesta obra i del qual també formen part Jordi Buyreu, Núria Florensa, Silvia Jurado, Eduard Martí, Miquel Pérez Latre i Eduard Puig.

Han passat més de deu anys des que Eva Serra va posar en marxa la creació d’aquesta obra, que «és una mostra de la importància del treball cooperatiu entre els historiadors», va afegir Martí, qui va fer referència a la preparació, per part del mateix equip, d’una propera edició dels llibres de l’ànima del Consell Cent.

Al seu torn, Agustí Alcoberro, professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona, va afirmar que aquesta obra «conté una informació essencial en la construcció d’aquest país que serà d’una gran utilitat per als investigadors». Per a l’historiador, Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714) «és una obra pròpia d’un país en el qual val la pena viure».

 

Notícies

* Forcadell: «El dret públic català és un tresor i cal tractar-lo com a tal», en la presentació del llibre El dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta

* Mor Salvador Reguant i Serra, geòleg i paleontòleg de referència internacional i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Pere Quetglas, Lluís Jou i Jaume Mensa com a nous membres numeraris, i Anthony Bonner i Martina Camiade com a corresponents

* Declaració de l’Institut d’Estudis Catalans davant l’exclusió del català en les proves d’accés a l’advocacia

* Els llibres de l’ànima de la Diputació del General de Catalunya (1493-1714)

* Recerca clínica de qualitat per a informar de les decisions terapèutiques en salut, el discurs de recepció de Xavier Bonfill com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana

* Critèria publica una llista qualificada de recursos en línia per a correctors i traductors

* David Serrat, Jaume Bertranpetit i Jordi Galí, distingits amb la Medalla Narcís Monturiol

* «100 anys de matemàtiques a l’IEC»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa