Darrerament hem tingut coneixement que en les proves d’enguany el Ministeri de Justícia no pensa emprar tampoc la llengua catalana, tot i que s’hi havia compromès amb el conseller de Justícia. No es tracta tan sols de l’incompliment d’un compromís, sinó del fet que la llengua catalana és llengua oficial a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears, d’acord amb la constitució i els estatuts d’autonomia respectius, i, per tant, ha de ser present en tots els actes i activitats de l’Administració de Justícia, en l’ordre de formació i d’accés als diversos cossos i professionals que hi actuen. I és també un dret dels alumnes que es presenten a aquestes proves emprar la llengua catalana.
És imprescindible que els advocats, com a actors de la justícia, tinguin coneixement de les llengües oficials del territori on han d’exercir en defensa dels ciutadans i ciutadanes, a fi de garantir-los també el dret a utilitzar el català.
Hem de remarcar que aquest bandejament es duu a terme en l’àmbit de l’Administració de Justícia, on el català està en una situació molt precària, com ho ha constatat l’informe recent del Consell d’Europa, del 20 de gener de 2016, que denuncia l’incompliment per part de l’Estat espanyol de la Carta de Llengües Regionals o Minoritàries i el requereix a modificar el marc jurídic per tal que les autoritats judicials penals, civils i administratives a les comunitats autònomes duguin a terme els processos en les llengües cooficials quan una part ho demani.
També hem de denunciar que la presència del dret civil de Catalunya en el contingut de les proves és totalment residual, tenint en compte que és el dret aplicable i, després de la codificació que duu a terme el Parlament de Catalunya, té un paper fonamental en l’actuació diària dels advocats i advocades.
Per tot això:
1. Donem suport a la denúncia feta pel conseller de Justícia, el senyor Carles Mundó, sobre el fet de l’exclusió del català en les proves d’accés a la professió de l’advocacia.
2. Demanem al Ministeri de Justícia que garanteixi la presència del català en totes les proves d’accés a la professió de l’advocacia i, en general, en totes les actuacions i actes que es duen a terme en l’àmbit de l’Administració de Justícia.
3. Demanem que el dret civil de Catalunya tingui la presència que li pertoca en les proves d’accés.
Barcelona, 17 de febrer de 2016 |