La mostra, que coincideix amb la commemoració recent del cinquantè aniversari de la mort de Patxot, ha estat organitzada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Benecé Produccions.
Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - Ginebra, 1964) va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX i un dels precursors de l’estudi de l’astronomia i la meteorologia a Catalunya. L’objectiu de l’exposició i de la commemoració és apropar als ciutadans la persona discreta i l’intel·lectual compromès que fou Patxot, i situar-lo en el lloc que es mereix en la història.
Cinc artistes (Ana García-Pineda, Roc Parés, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos) han rebut l’encàrrec de crear una obra original inspirada en una de les facetes del polièdric personatge, a qui desconeixien anteriorment. Aquestes obres originals seran el centre de cadascun dels blocs que configuren l’exposició: «La família», «El llegat», «Mecenatge», «Catalanitat», «Renúncia», «Tot un caràcter» i «Exili». Aquests blocs són complementats per dos espais més, que serveixen d’entrada i sortida de l’univers Patxot. L’espai de cada bloc el delimita una porta, que és un element carregat de simbolisme: Patxot es va fer dur la porta de la seva biblioteca personal a la seva residència a l’exili, que és la que es veu al final de l’exposició.
Per a més informació sobre Rafael Patxot, consulteu l'Espai Patxot, disponible en línia a http://patxot.espais.iec.cat/
Recull de premsa
|