Número 195
febrer 2015

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Ens humanitza o ens deshumanitza la tècnica?

Aquesta és la pregunta sobre la qual van dissertar els setanta-tres alumnes de segon de batxillerat catalans, procedents de trenta-nou centres, que van participar en la II Olimpíada de Filosofia de Catalunya. Les proves es van celebrar el 21 de febrer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i el mateix dia es van lliurar els premis. Els guanyadors van ser Marc Franco, del Complex Cultural i Esportiu Montessori-Palau (Girona) i Cristina Iruela de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó (Barcelona), que representaran Catalunya en la II Olimpiada Filosófica de España, que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Madrid.

Tot seguit, reproduïm dos fragments dels textos dels guanyadors: el de Marc Franco: «Què hi ha més humà que l’ànsia de perfecció o, més ben dit, de superació? D’aquí en faig néixer una definició de tècnica: tot procés, conducta o metodologia que ens permet superar una dificultat»; el de Cristina Iruela: «La técnica está allí, existe y sería necio renegar de ella. Depende de si los valores con los que nos acercamos a ella son humanos o, por el contrario, no lo son».

La jornada va incloure una taula rodona oberta al públic en què es va discutir sobre la filosofia en diferents àmbits professionals. Hi van participar Judit Carrera, cap de debats i conferències del CCCB; Marta García-Matos, física de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i Laura López Granell, poeta i professora d’escriptura a l’Ateneu Barcelonès. Va moderar la taula rodona Josep Macià, professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

L’organització de la II Olimpíada de Filosofia de Catalunya va ser a càrrec del Comitè Organitzador de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, format per membres del Grup de Didàctica de la Filosofia de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània (CCCB), la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), el Centre de Recursos per a l’Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia (CREAIF), i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.


 

Notícies

* Full de ruta per a la recerca a Catalunya

* Antoni M. Badia i Margarit, homenatjat a Palma

* Joan Veny, guardonat amb el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

* Catalunya obté el 81,5 % dels ajuts atorgats a l’Estat espanyol per l’European Research Council

* Els científics insten el Parlament Europeu a aturar les retallades previstes en recerca i innovació

* Una exposició a Girona reconeix la tasca de Rafael Patxot, gran mecenes de la cultura catalana

* La ciència i la tecnologia de l’Exposició Internacional del 1929, el passat industrial de Sant Andreu i l’espiritisme, temes de tres nous itineraris científics per Barcelona

* Joandomènec Ros, rector de la Universitat Catalana d’Estiu 2015

* Miquel Puig i Raposo rep avui el IX Premi Societat Catalana d’Economia

* Ens humanitza o ens deshumanitza la tècnica?

* Es lliuren a l’IEC els premis de la V Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Cent cinquanta alumnes participen en la fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física

* El comportament en relació amb la informació científica dels professors i els investigadors de les universitats catalanes s’estudia en una trobada a l’IEC

* La Casa de Velázquez obre una seu a Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa