Dimecres, 18 de febrer, l’Institut d’Estudis Catalans i el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears van organitzar una jornada d’homenatge al lingüista Antoni M. Badia Margarit, mort el 16 de novembre de 2014. La Jornada, que al matí es va celebrar al Campus de la Universitat de les Illes Balears i a la tarda a l’edifici de Sa Riera, es va inaugurar amb una conferència de Joan Veny, membre de la Secció Filològica, que va fer una semblança humana i científica de Badia i Margarit. Maria Antònia Fornés, vicerectora de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries, i Joandomènec Ros, president de l’IEC, van obrir l’acte, que va ser presidit per dos membres de la Secció Filològica de l’Institut: Joan Miralles, professor de la UIB, i Isidor Marí, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). |
Joan Miralles i Isidor Marí van participar en la taula rodona titulada «Badia i Margarit: llengua i vida», en la qual també van intervenir els professors de la UIB Jaume Corbera, Gabriel Bibiloni i Joan Melià. A les set del vespre, a l’edifici de Sa Riera, el rector de la UIB va obrir la clausura de la Jornada, que va incloure els parlaments de Joan Veny, Josep A. Grimalt, professor emèrit de la UIB, i Joan Miralles, que va presidir la sessió juntament amb Isidor Marí.
Badia i Margarit va ser catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i de Gramàtica Històrica Catalana, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (des del 1968), rector de la Universitat de Barcelona (1978-1986) i president de la Secció Filològica de l’IEC (1989-1995). Professor visitant a Munic i Washington, va ser investit doctor honoris causa per diverses universitats, entre les quals, la Sorbona de París. Ha fet recerca en lingüística històrica i dialectologia, i és autor, entre altres obres, de Gramática histórica catalana (1951), Gramática catalana (1962), Llengua i cultura als Països Catalans (1964), Gramàtica de la llengua catalana (1994) i Les ‘Regles de esquivar vocables’ i la «qüestió de la llengua» (1999).
|
|