Analitzar com han evolucionat les institucions catalanes al llarg de la història i reflexionar sobre l’actualitat del dret civil català són els objectius del cicle de conferències Institucions del nostre dret, organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics (SCEJ), filial de l’IEC, que es va inaugurar el 8 d’octubre amb la conferència «Lleida, 1214: evolució cap a les Corts, a la recerca del consens», de Stefano Cingolani, director de la col·lecció Monuments d’Història de la Corona d’Aragó. La inauguració va ser presidida per Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i hi van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Josep Cruanyes, president de la SCEJ. |
El cicle consta de quinze conferències en què diferents experts analitzaran el dret català. En la presentació, Josep Cruanyes va destacar la significació de la conferència sobre el 75è aniversari de la llei franquista que va suprimir la legislació del Parlament de Catalunya i la jurisprudència del Tribunal de Cassació, que Antoni Milian va pronunciar el 29 d’octubre a l’IEC. Per a Cruanyes, l’anul·lació d’aquelles lleis va significar un pas enrere molt important per a la societat catalana.
En la seva intervenció, la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, va agrair al president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, la declaració que la institució va fer el 6 d’octubre sobre la constitucionalitat de la Llei de consultes populars i va lamentar que, amb la suspensió feta pel Tribunal Constitucional, «s’impedeixi l’exercici democràtic de participació».
Vídeo de la inauguració i la conferència |
|