Número 181
novembre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El centenari de les Normes ortogràfiques de l’IEC es clou amb un acte a la Conselleria de Cultura

El 24 de gener de 1913 es van publicar les Normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans, considerades la base del català escrit modern i de la normativa vigent a tot el territori de la llengua catalana. Al llarg del 2013, la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’Institut Ramon Llull, l’IEC i altres organismes han organitzat diversos actes per a commemorar el centenari de les Normes, celebració que es va cloure el 26 de novembre amb un acte al Palau Marc, seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Hi van intervenir Empar Moliner, escriptora; Ferran Mascarell, conseller de Cultura; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat, i Isidor Marí i Joandomènec Ros, president de la Secció Filològica i president de l’IEC, respectivament.

Ferran Mascarell va definir les Normes com «un projecte decisiu per a la llengua catalana», la qual, actualment, «és una llengua amb unitat, de cultura i de societat». Mascarell va repassar les adversitats a què ha hagut de fer front el català i va afegir que «encara queda molta feina per fer, però el que és evident és que el català ha vençut». El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va assenyalar que, com a científic, està «convençut que calen unes normes» i va comparar-ho amb la nomenclatura química o amb la nomenclatura binomial, establerta per Carl von Linné.

Tot seguit, el president de la Secció Filològica, Isidor Marí, va fer un repàs de les activitats dutes a terme al llarg del 2013 per a festejar el centenari de les Normes. En la seva intervenció va donar pas a Enric Gomà, un dels guionistes de l’espai sobre divulgació de la llengua Català a l’atac, que emet TV3 ―i del qual es van projectar cinc capítols. Abans, però, Marí va dedicar uns minuts a destacar-ne la importància «decisiva» i va emfasitzar la importància de l’escriptura, que segons ell «és el signe visible de la unitat de la llengua» i «la tecnologia de coneixement més indispensable en el desenvolupament de qualsevol civilització».

L’escriptora Empar Moliner va oferir una intervenció titulada «Escriuré gintònic tot junt i amb accent obert», durant la qual, en clau d’humor, va palesar la responsabilitat dels escriptors i d’aquells que treballen en els mitjans de comunicació amb la llengua catalana. Per a Moliner, «cada castellanisme que apareix en un mitjà en català és una batalla perduda». En aquest sentit, va lloar la tasca de Televisió de Catalunya en la normalització de la llengua catalana.

Reportatge sobre l’acte inaugural del centenari de les Normes publicat a El Butlletí de l’IEC del març del 2013

Acte d’inauguració del centenari de les Normes del 31 de gener de 2013

Notícies

* El català avança malgrat l’entorn sociopolític advers

* El centenari de les Normes ortogràfiques de l’IEC es clou amb un acte a la Conselleria de Cultura

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva col·laboració institucional

* Declaració de l’IEC sobre el dret de Catalunya a decidir el seu futur

* Francesc Gonzàlez i Sastre, reelegit president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Rosaura Farré, l’Institut Danone i Indústries Balfegó, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia proposen la creació d’un observatori del turisme gastronòmic a Catalunya

* L’IEC publica la primera part del Diccionari d’historiadors de l’art català, dirigit per Francesc Fontbona i Bonaventura Bassegoda

* Més de tres-cents científics es reuneixen a Catalunya en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* Catalunya, en la quarta posició mundial en citacions per document a les revistes científiques Nature i Science

* Els ecosistemes naturals que envolten les grans ciutats centren la X Jornada CREAF-SCB-ICHN

* El Consell Permanent de l’IEC visita l’abadia de Montserrat

* L’hispanista Paul Preston, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el XXXVII Premi d’Honor Lluís Carulla


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa