Número 181
novembre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia proposen la creació d’un observatori del turisme gastronòmic a Catalunya

La necessitat de crear un observatori que analitzi i valori quin és l’impacte del turisme gastronòmic a Catalunya va ser una de les principals conclusions del seminari que el 25 de novembre es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans amb l’objectiu de discutir sobre la projecció que els grans restaurants tenen en el territori, a partir de l’experiència del Celler de Can Roca. El seminari va ser organitzat per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. L’Institut i l’Acadèmia van signar un conveni de col·laboració per promoure la recerca, el coneixement i la difusió del patrimoni cultural de la cuina catalana mitjançant l’organització conjunta d’activitats científiques.

En el seminari, que va aplegar una vintena d’experts en diferents camps i que va ser conduït pel periodista Josep M. Ureta, es va presentar l’estudi «Efecte Roca. L’impacte del Celler de Can Roca en el turisme gastronòmic», dirigit pel professor de la Universitat de Girona José Antonio Donarie i promogut per l’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. L’estudi destaca que, en els darrers sis anys, el nombre de sol·licituds per a fer estades al restaurant Celler de Can Roca ha passat de vint-i-cinc a quatre-centes cinquanta; que el 30 % dels clients vénen de l’estranger, principalment del Regne Unit, França, el Brasil i els Estats Units; que un 10 % dels clients dels hotels de quatre i cinc estrelles de la ciutat de Girona visiten el Celler de Can Roca, i que també ho fan un 20 % dels clients internacionals d’aquests hotels. La projecció internacional del país i la dinamització econòmica i social són les principals contribucions d’un restaurant com el Celler de Can Roca a la societat.

Tots els assistents van coincidir que a Catalunya calen estudis que demostrin amb dades objectives la importància que la gastronomia té per al conjunt del territori. Com va explicar el mateix Joan Roca, «el Celler ja estava ple quan era el número dos del món, ara que som el número u l’impacte realment important és per al país». Mesurar aquest impacte és important, i aquest va ser el compromís de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC i de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia: donar continuïtat als estudis que quantifiquin i valorin l’aportació d’aquest sector.

 Recull de premsa

Notícies

* El català avança malgrat l’entorn sociopolític advers

* El centenari de les Normes ortogràfiques de l’IEC es clou amb un acte a la Conselleria de Cultura

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva col·laboració institucional

* Declaració de l’IEC sobre el dret de Catalunya a decidir el seu futur

* Francesc Gonzàlez i Sastre, reelegit president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Rosaura Farré, l’Institut Danone i Indústries Balfegó, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia proposen la creació d’un observatori del turisme gastronòmic a Catalunya

* L’IEC publica la primera part del Diccionari d’historiadors de l’art català, dirigit per Francesc Fontbona i Bonaventura Bassegoda

* Més de tres-cents científics es reuneixen a Catalunya en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* Catalunya, en la quarta posició mundial en citacions per document a les revistes científiques Nature i Science

* Els ecosistemes naturals que envolten les grans ciutats centren la X Jornada CREAF-SCB-ICHN

* El Consell Permanent de l’IEC visita l’abadia de Montserrat

* L’hispanista Paul Preston, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el XXXVII Premi d’Honor Lluís Carulla


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa