La necessitat de crear un observatori que analitzi i valori quin és l’impacte del turisme gastronòmic a Catalunya va ser una de les principals conclusions del seminari que el 25 de novembre es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans amb l’objectiu de discutir sobre la projecció que els grans restaurants tenen en el territori, a partir de l’experiència del Celler de Can Roca. El seminari va ser organitzat per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. L’Institut i l’Acadèmia van signar un conveni de col·laboració per promoure la recerca, el coneixement i la difusió del patrimoni cultural de la cuina catalana mitjançant l’organització conjunta d’activitats científiques. |
En el seminari, que va aplegar una vintena d’experts en diferents camps i que va ser conduït pel periodista Josep M. Ureta, es va presentar l’estudi «Efecte Roca. L’impacte del Celler de Can Roca en el turisme gastronòmic», dirigit pel professor de la Universitat de Girona José Antonio Donarie i promogut per l’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. L’estudi destaca que, en els darrers sis anys, el nombre de sol·licituds per a fer estades al restaurant Celler de Can Roca ha passat de vint-i-cinc a quatre-centes cinquanta; que el 30 % dels clients vénen de l’estranger, principalment del Regne Unit, França, el Brasil i els Estats Units; que un 10 % dels clients dels hotels de quatre i cinc estrelles de la ciutat de Girona visiten el Celler de Can Roca, i que també ho fan un 20 % dels clients internacionals d’aquests hotels. La projecció internacional del país i la dinamització econòmica i social són les principals contribucions d’un restaurant com el Celler de Can Roca a la societat.
Tots els assistents van coincidir que a Catalunya calen estudis que demostrin amb dades objectives la importància que la gastronomia té per al conjunt del territori. Com va explicar el mateix Joan Roca, «el Celler ja estava ple quan era el número dos del món, ara que som el número u l’impacte realment important és per al país». Mesurar aquest impacte és important, i aquest va ser el compromís de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC i de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia: donar continuïtat als estudis que quantifiquin i valorin l’aportació d’aquest sector.
Recull de premsa |
|