El Diccionari d’historiadors de l’art català (DHAC), que inventaria els historiadors de l’art català de tots els temps, ja es pot consultar a l’adreça http://dhac.iec.cat. El DHAC, encara en procés d’elaboració, és un projecte de l’Institut d’Estudis Catalans i està dirigit per Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i Bonaventura Bassegoda, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, l’edició en línia inclou cent seixanta-vuit entrades; un cop enllestida s’encetarà una nova etapa: es farà una selecció dels autors més destacats i es proposarà de fer-ne una edició impresa dins la coŀlecció i segell editorial «Memoria Artium», en què participen sis universitats catalanes i el Museu Nacional d’Art de Catalunya. |
Tal com expliquen Fontbona i Bassegoda en el text de presentació del DHAC, els primers a fer història de l’art van ser erudits i estudiosos d’interessos molt amplis o bé viatgers iŀlustrats, i no va ser fins a mitjan segle XX que va aparèixer a Catalunya, pròpiament, la figura de l’historiador de l’art. El DHAC aplega aquests historiadors, considerats d’una manera àmplia: s’hi inclouen, per exemple, professionals que, tot i haver destacat en altres camps, s’han dedicat esporàdicament a analitzar artistes o aspectes artístics històrics; també es dóna entrada a escriptors com Josep Pla, que no tenia metodologia d’historiador, però que va redactar àmplies monografies amb un gran valor literari i retratístic sobre figures de l’art català del tombant del segle XIX.
El DHAC conté dos tipus d’articles: els que fan referència a historiadors de més edat i als ja traspassats, encarregats a un especialista actual, i els que fan referència als historiadors més joves, redactats i signats per ells mateixos, en els quals figuren les dades essencials i la bibliografia principal.
|
|