Professors universitaris d’arreu del món i especialistes vinculats a institucions com Bullitaller o la Fundació Alícia van participar, els dies 24 i 25 d’octubre, en el primer simposi internacional Foods and Communities in the Later Middle Ages (1000-1500 CE), dedicat a analitzar l’alimentació en l’època medieval. El simposi, celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans, va estar organitzat per l’associació Mens et Mensa: Society for the Study of Food in the Middle Ages, que aplega professors medievalistes de diverses universitats, i va comptar amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filials de l’IEC. Els organitzadors van triar Barcelona, com a seu d’aquest simposi, per la importància que té com a centre de comerç i d’intercanvi de productes alimentaris i culturals per la Mediterrània en l’època medieval. |
En la primera sessió del simposi van participar Donna Rogers, de la Brescia University College, amb la conferència «Notions of Nutrition and the Properties of Food in the Later Middle Ages»; Antoni Riera, de la Universitat de Barcelona i membre de l’IEC, que va parlar sobre «Menjar per estricta necessitat biològica, sense plaer. La proposta dietètica inicial del Cister (primera meitat del segle XII)», i Nelly Labere, de la Universitat Michel de Montaigne (Universitat de Bordeus III), amb la ponència «Un antojo de fresas: la gastronomía opcional en las Quinze Joies de Mariage». El simposi va incloure una quinzena de conferències i va cloure amb el debat «És el menjar cultura? Cal estudiar el menjar i l’alimentació?», que va ser conduït per Montserrat Piera, professora de la Universitat Temple i organitzadora del simposi.
|
|