Número 180
octubre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Acte d’homenatge a Mercè Durfort, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

Mercè Durfort durant l'acte d'homenatge (Fotografia: UB)

El 4 d’octubre passat, l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) va acollir l’acte d’homenatge a Mercè Durfort, catedràtica del Departament de Biologia Cel·lular de la UB i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, amb motiu de la seva jubilació. L’acte va ser presidit pel rector de la UB, Dídac Ramírez, i hi van participar Eduardo Soriano, catedràtic i director del Departament de Biologia Cel·lular de la UB; Sergi Bonet, professor de biologia cel·lular de la Universitat de Girona; Joandomènec Ros, catedràtic del Departament d’Ecologia de la UB i president de l’Institut d’Estudis Catalans, i Joaquim Gutiérrez, degà de la Facultat de Biologia de la UB.

Durant l’homenatge, tots els conferenciants van recordar l’alt compromís de Mercè Durfort amb la institució universitària, i van destacar, en especial, aspectes de la seva personalitat, com ara la generositat, el carisma, la intel·ligència emocional i la capacitat de treball. Joandomènec Ros va ressaltar també la tasca realitzada per Durfort durant els anys que va presidir la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, del 1994 al 2000.

Mercè Durfort i Coll és una destacada experta en l’estudi de la histopatologia de mol·luscs bivalves marins i de crustacis, en la biologia de la reproducció d’invertebrats i d’algunes espècies de vertebrats, en la bioacumulació en mol·luscs i crustacis, i en la determinació de protozous paràsits (en especial, els microsporidis). Catedràtica de Biologia Cel·lular a la UB des del 1985, ha estat la primera científica catalana autora d’una tesi doctoral sobre ultraestructura cel·lular, a més de ser la primera dona que ha ingressat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i la segona a fer-ho a l’IEC (1989). És sòcia honorària de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2000) i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (2007). El 2002 va ser distingida amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, i el 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El vídeo de l'acte es pot veure en aquest enllaç
 

Notícies

* Neix un nou instrument: la barítona

* L’Institut d'Estudis Catalans inaugura el curs 2013-2014

* El web Corpus Literari Digital posa a l’abast del públic el patrimoni literari de Salvador Espriu

* Les conseqüències de la batalla de Muret sobre la literatura, la llengua i la cultura centren un congrés a l’IEC

* L’IEC acull el II Simposi sobre l’Ensenyament de la Llengua i la Literatura Catalanes a la Secundària i a la Universitat

* Les jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Santa Coloma de Farners commemoren el centenari de les Normes ortogràfiques

* Se celebra a l'IEC el primer simposi internacional sobre el menjar i l’alimentació en l’època medieval

* L’escriptora i lexicògrafa Joana Raspall és homenatjada, a l’IEC, en el marc dels actes pel seu centenari

* Acte d’homenatge a Mercè Durfort, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* El biòleg Jordi Casanova presenta a l’IEC els darrers estudis sobre morfogènesi

* Una conferència de Xavier Dectot, director del Museu del Louvre-Lens, obre el curs 2013-2014 d’Amics de l’Art Romànic

* Màrius Serra reivindica l’ofici de traductor literari el Dia Internacional de la Traducció

* Mor Joan-Ferran Cabestany i Fort, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa