Joan Fuster era «un simple mortal, extremadament intel·ligent, que desitjava per al seu poble, per al seu país, el millor dels futurs possibles». L’escriptor de Sueca va voler explicar «qui som i per què som com som» els valencians, que «sempre ens hem definit poc i malament», amb l’objectiu de superar aquesta indefinició i de «transformar la manera de considerar el propi país». Amb aquestes paraules, l’escriptor i membre de l’IEC Joan F. Mira va valorar la personalitat i l’obra de Joan Fuster en l’acte commemoratiu que es va celebrar a l’IEC el 18 d’octubre, coincidint amb els cinquanta anys de la publicació de Nosaltres, els valencians. |
El mes de maig del 1962 arribava a les llibreries Nosaltres, els valencians, el primer assaig com a historiador de Joan Fuster. Segons els estudiosos de l’obra, és un llibre bàsic per al coneixement de la història, la cultura i la identitat del valencià, i va marcar un abans i un després en la construcció de la consciència nacional del País Valencià. Per Mira, en el seu moment, l’obra de Fuster va ser un «revulsiu» que ara s’ha de llegir «sense dogmatismes», ja que la realitat ha canviat i «passats els anys, potser el mateix Fuster n’hauria escrit una versió nova».
A la necessitat d’analitzar l’obra de Fuster a partir del context en què va ser escrita, també hi va fer referència el periodista Vicent Sanchis, que va participar —juntament amb Víctor Gómez Labrado, excoordinador de la Casa Museu Joan Fuster— en la taula rodona que va cloure l’acte, i que va ser moderada pel secretari general de l’IEC, Romà Escalas. L’acte, organitzat per l’IEC amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalans, va ser presidit per Salvador Giner, president de l’Institut.
L'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC
Recull de premsa
|
|