Per primer cop, l’IEC va celebrar la Diada Nacional de Catalunya amb un acte acadèmic que va consistir en un discurs de Salvador Cardús, un recital poètic a càrrec de Mariàngela Vilallonga i Enric Casasses i diverses actuacions musicals.
«Som davant l’oportunitat excepcional per a aconseguir la plenitud nacional». Salvador Cardús, membre de l’IEC, va definir d’aquesta manera el moment actual que viu Catalunya, i ho va fer en el marc de l’acte acadèmic que es va celebrar l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, al claustre de l’Institut. És la primera vegada que l’Institut obre les portes a la ciutadania un Onze de Setembre per celebrar-hi un acte d’aquestes característiques i, tal com va explicar Salvador Giner durant l’obertura, «volem que aquest fet esdevingui una tradició». L’acte va consistir, a més del parlament de Cardús, en un recital de poemes a càrrec de Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC, i del poeta Enric Casasses, així com en l’actuació musical de la companyia de música i dansa Xuriach. L’organització de l’acte va rebre la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.
Segons va explicar Cardús, l’acte ―com tots els que se celebren durant la Diada― és una acció de «compromís patriòtic, de compromís responsable i d’exigència cap a nosaltres mateixos», per a «passar de l’impossible a l’inevitable» i l’IEC és un exemple més «d’aquesta tossuda voluntat de supervivència ―i d’aspiració a la “normalitat”». En el discurs de benvinguda, Salvador Giner va afirmar que l’Institut commemora la Diada amb el «capteniment d’afirmació nacional que, si bé és conscient de quin és el nostre passat i d’on venim com a poble, ho és alhora del que és el més crucial per a nosaltres, catalans: el present i l’esdevenidor. La mena d’esdevenidor que volem lúcidament bastir».
Després del discurs patriòtic de Cardús, la vicepresidenta de l’Institut, Mariàngela Vilallonga, va recitar el poema «Mossèn Cinto», de Maria Àngels Anglada, mentre que el poeta Enric Casasses va recitar «L’englantina d’or», d’Enric Casassas i Simó; «A la mort d’en Rafael Casanova», de Jacint Verdaguer, i «Agonia», d’Àngel Guimerà. Les diferents intervencions es van complementar amb les peces musicals «Triste España sin ventura» (A la mort de l’infant Joan), de Juan del Encina, s. XVI; «La guerra (ensalada)», de Mateu Fletxa el Vell, s. XVI; «Batalla de sisè to», de J. Ximénez, s. XVII, i «Els segadors» (Adaptació), s. XVII, interpretades per la companyia de música i dansa Xuriach.
Com cada any, dins el programa d’activitats de l’IEC per a commemorar la Diada, a les deu del matí es va fer una ofrena floral al monument a Rafael Casanova i l’equip de la Presidència va assistir a l’acte institucional del parc de la Ciutadella. A la tarda, l’Institut es va sumar a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, a la qual va assistir una representació de l’IEC encapçalada per l’Equip de Govern.
L'acte acadèmic de l'Onze de Setembre es pot veure a la videoteca de l'IEC. |