En el seu discurs, el president de l’IEC va fer referència a «les funcions de servei a la nació que defineixen l’Institut» que, segons va dir, «no s’aturen en les manifestacions públiques de suport, sinó que s’expressen fonamentalment per mitjà de les tasques científiques i culturals». Giner ho va il·lustrar amb alguns projectes de l’IEC, com ara «Ètica, ciència i tecnologia», que lidera la Secció de Ciències i Tecnologia, i que és transversal; «Cohesió social i catalanitat: evolució i futur», del qual és responsable la Secció de Filosofia i Ciències Socials, així com el congrés «Antecedents, conseqüències i repercussions futures del 1714», en què hi ha implicades totes les seccions de l’Institut. Giner també va anunciar el cicle «Sobirania i drets de les nacions» que s’esdevindrà el mes vinent, i la pròxima publicació de la nova Gramàtica de la llengua catalana.
Romà Escalas, secretari general de l’IEC, va llegir la memòria anual del curs 2011-2012, i va presentar els membres de l’Institut que han passat a la condició d’emèrit, a qui Salvador Giner va lliurar la medalla de l’IEC.
Finalment, va intervenir José Manuel Blecua, director de la Real Academia Española, que va destacar les bones relacions que han mantingut, des de sempre, les dues acadèmies. L’acte es va cloure amb una actuació musical del mestre Jordi Savall.
L'acte inaugural del curs 2012-2013 de l'Institut es pot veure a la videoteca de l'IEC.
Recull de premsa |