L’enginyer industrial Antoni Olivé, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va pronunciar el seu discurs d’ingrés a l’Institut el 18 de juny. En la conferència, titulada «La conjectura de l’ontologia universal», Olivé va proposar una visió informàtica del que s’anomena ontologia universal i va analitzar si és factible i viable. |
Segons va explicar Antoni Olivé, s’entén per ontologia universal l’especificació de tots els conceptes que els humans usen i comparteixen globalment. Aquesta ontologia comprèn no solament els conceptes d’ús comú, sinó també els propis de totes les disciplines existents, i els específics de qualsevol àmbit d’activitat humana. D’altra banda, l’ontologia universal inclou no solament els conceptes que s’apliquen a objectes, sinó també els que s’apliquen a les relacions entre els objectes i a les accions que els objectes fan.
Olivé va concloure la seva intervenció amb l’afirmació que l’ontologia permet definir i consultar tots fets que es vulguin compartir i fer-ho d’una manera que pugui ser compresa pels humans i pels ordinadors i amb la conjectura que aquesta ontologia és factible en un futur previsible.
La conferència es pot veure a la videoteca de l'IEC
|
|