L’acte va començar a les vuit del vespre amb unes paraules de benvinguda de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré: «Aquest és un acte cientificolúdic per a recordar l’estada d’Einstein a Barcelona. Sabem pel seu dietari que va quedar content de la seva estada a Catalunya.» A continuació, Antoni Roca Rosell, vicepresident de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i gran coneixedor de tots els detalls de l’estada d’Einstein a Barcelona, va recordar algunes dades del sopar homenatge que Rafael Campalans va oferir a Einstein, «tot i que el científic alemany gairebé no menjava», va explicar Roca Rosell. El delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Joan Borràs, va cloure els parlaments abans d’iniciar-se el tast.
El febrer del 1923, Albert Einstein arribà a Barcelona per impartir un curs, convidat per la Mancomunitat de Catalunya. El curs, de tres lliçons, es desenvolupà al Saló Daurat del Palau de la Generalitat de Catalunya, que aleshores era la seu de l’IEC. Durant aquella setmana, concretament el 27 de febrer, l’enginyer i físic Rafael Campalans va oferir un sopar a Einstein, aleshores ja famós arreu del món per la seva teoria de la relativitat. De fet, el menú del sopar del 1923, escrit en llatí, incloïa, amb una certa ironia, referents a les teories d’Einstein i a altres físics rellevants de l’època, com Max Planck.
La rèplica oferta per l’IEC, més d’un segle després, ha estat un tast del menú que va cuinar la dona de Campalans. El tast oferia plats com canelons a la Fizeau, faves a la Lorentz transformades a la catalana, home platònic segons Diògenes (pollastre) amb salsa a la Michelson o gelat continu euclidià, entre d’altres. Pel que fa a les begudes, els assistents van tastar el vi Castell del Remei gravitatori o poma petita amb efecte Doppler (sidra).
Els assistents, entre els quals hi havia membres de la família Campalans i de la família Terradas, i Jordi Isern (president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona), van gaudir de les propostes culinàries, que es van completar amb la degustació de la figura de xocolata «Einstein», creada pel xocolater Enric Rovira.
La iniciativa de l’IEC es va fer amb la col·laboració de Pere Castells, del Science & Cooking World Congress, i l’assessorament del xef Germán Espinosa, de la Fonda España (Grup Martín Berasategui).
Des del febrer i per commemorar l’estada d’Einstein a Catalunya, l’IEC ha organitzat diverses activitats, com la jornada Einstein i l’actualitat de les seves contribucions i l’exposició «100 anys d’Einstein a Catalunya». Aquesta exposició es tornarà a instal·lar al claustre de l’IEC pel setembre i s’hi organitzaran visites escolars.
Emma Sallent i Antoni Roca Rosell van publicar un article amb tots els detalls sobre el sopar. El podeu llegir aquí.
|