La Revista Catalana de Ciències Socials, que publica en format digital la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, presidida per Jaume Guillamet, enceta un nou enfocament tot i que manté una línia de continuïtat amb el període anterior. «La idea és que la revista sigui un espill de la Secció. Així, s’hi difonen les activitats de recerca, un resum de les intervencions que fan diferents experts en el nostre Ple i, finalment, una ressenya dels llibres publicats durant l’any pels membres de la SFCS», explica Josepa Cucó.
Tots els textos són originals i escrits en català i es tradueixen a l’anglès. En l’etapa anterior, la revista es publicava únicament en anglès. Es feia una crida als membres que proposaven articles ja publicats en revistes en català que passaven la revisió del consell avaluador i eren traduïts a l’anglès. «La difusió era minsa i vam optar per un nou enfocament per a intentar augmentar les consultes», afirma Cucó. «Volem arribar a un públic una mica il·lustrat i interessat en l’alta divulgació», explica la vicepresidenta de la SFCS.
En el número 12, que inicia la nova etapa de la publicació, hi ha quatre articles sobre recerques impulsades per la Secció: Andreu Domingo explica les mutacions socials de la COVID-19; Carlota Solé, Thales Speroni i Janna Dallmann signen l’estudi «Teràpia transnacional: la telepsicologia amb migrants a Catalunya»; Josep M. Casasús escriu sobre el Diccionari històric de periodistes catalans, i, finalment, Yaiza Pérez explica la situació del valencià en l’àmbit comercial. Aquest darrer treball va rebre el Premi IEC de la Secció de Filosofia i Ciències Socials Salvador Giner de Tesis Doctorals. Pel que fa a la secció «Intervencions», aquest primer número de la nova etapa inclou textos de Mercè Barceló, Francesca Segura, Mònica Terribas o Josep Calbó, entre d’altres. Tots els textos són d’accés lliure.
«La revista també es planteja fer un dossier o un número monogràfic. De fet, el número 13, que es publicarà aquest 2023, inclou un dossier sobre les comunicacions transfrontereres coordinat per Josep Vicent Boira, membre de la Secció, i Rafael Giménez Capdevila, president de la Societat Catalana de Geografia», explica Cucó.
Si voleu saber més sobre Josepa Cucó, podeu escoltar el capítol que li dedica el pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC. |