• Sebastià Alzamora Martín, membre de la Secció Filològica, ha guanyat el 12è Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la Ràbia, editada per Proa. Aquest premi s’atorga per votació popular als catorze títols més publicats entre l’agost del 2021 i el juliol del 2022 escrits en català o traduïts al català.
• Jordi Camí Morell, membre de la Secció de Ciències Biològiques, va ingressar com a membre a l’Academia Europaea el mes de juny passat.
• M. Teresa Estrach i Panella, membre emèrita de la Secció de Ciències Biològiques i vicepresidenta d’aquesta mateixa Secció, va ingressar com a membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya el mes de juny passat.
• Joaquim Mallafrè i Gavaldà, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser nomenat fill il·lustre de la ciutat de Reus el 21 de setembre.
• Joan Francesc Mira, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, ha estat
guardonat amb el 26è Premi Trajectòria, atorgat per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, en el marc de La Setmana del Llibre en Català, el dia 14 de setembre, per la importància i magnitud de la seva obra literària i periodística.
• Manuel Pérez Saldanya, membre de la Secció Filològica, ha presentat una segona edició del Diccionari de lingüística, el dia 15 de setembre, al Museu de les Ciències de València. La nova edició ha anat a càrrec de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua conjuntament amb el TERMCAT. Aquesta edició també es pot consultar en línia.
• Josep Piera Rubio, membre emèrit de la Secció Filològica, ha estat guardonat amb el premi Trayectoria Literaria dins el marc dels Premis Plaça del Llibre 2022, que s’atorguen durant la inauguració del certamen de València que tindrà lloc del 27 d’octubre a l’1 de novembre a la plaça de l’Ajuntament d’aquesta mateixa ciutat.
• Trinitat Pradell Cara, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic, concedida per la Generalitat de Catalunya, per la seva contribució destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.
• Enric Pujol i Casademont, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, ha estat proposat al Govern de la Generalitat per la consellera de Justícia i presidenta de la Junta de Govern del Memorial Democràtic, Lourdes Ciuró, per a ser nomenat nou director del Memorial Democràtic. La previsió és que el nomenament sigui efectiu a principis d’octubre.
• Flocel Sabaté i Curull, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, ha estat elegit president de la Societas Historicum Coronae Aragonum (HISCOAR), societat que permet establir relacions i intercanvis entre els estudiosos de la Corona d’Aragó.
• Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser homenatjat i nomenat fill adoptiu de Sant Martí de Riucorb, a l’Urgell, el dia 18 de setembre. Així mateix, serà objecte de commemoració pel Govern de la Generalitat durant l’any 2023 per a celebrar els seus cent anys.
• Diversos membres de l’IEC han entrat a formar part del nou equip de la Revista de Catalunya en la seva nova etapa:
o Francesc Fontbona i de Vallescar, membre emèrit de la Secció Històrico-Arqueològica i delegat de l’IEC a la SCEN, com a vocal del Patronat;
o Jaume Sobrequés i Callicó, president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), al Comitè Assessor del Patronat;
o Enric Pujol i Casademont, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, al Consell de Redacció, i
o Paul Preston, membre corresponent de l’IEC, al Comitè Científic. |