Número 271
setembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

«Prat de la Riba va pensar l’IEC com una estructura d’Estat», afirma Cabré en la celebració de la Diada a Madrid

El divendres 16 de setembre, la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid va celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la capital espanyola. La presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans va pronunciar la conferència-glossa en la qual va dissertar sobre el paper de les acadèmies a l’hora de preservar les llengües i també sobre la singularitat de l’IEC. L’acte va ser presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i va concloure amb un concert del músic Roger Mas.

 

En la seva intervenció, Teresa Cabré va afirmar que Enric Prat de la Riba va pensar l’IEC com una estructura d’Estat. «Prat de la Riba no va crear una acadèmia per a cada àmbit de coneixement, sinó un Institut que agrupés totes les matèries. I ho va fer per una raó molt simple: es tractava de construir una nació».

La presidenta va recordar que ha plogut molt des d’aleshores i que, després del franquisme, l’IEC s’ha anat modernitzant. Cabré va afirmar que «l’IEC, a diferència d’altres acadèmies, és una entitat única perquè és la que s’ocupa de la llengua, perquè és pluritemàtica i pluridisciplinària i és singular perquè va ser una creació política catalana i els seus membres pertanyen a tots els territoris de parla catalana». Cabré també va defensar la necessitat de les acadèmies per a les llengües que volen sobreviure en un món global i ha esmentat algun dels projectes que l’Institut té en marxa, com ara el repositori digital L’IEC Obert.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va cloure l’acte recordant que el conflicte entre Catalunya i Espanya encara no està resolt i que el camí és el diàleg i la política. I va posar com a exemple d’aquest camí l’anunci que el català serà llengua d’ús (encara no oficial) a la Unió Europea.

La delegada del Govern de Catalunya a Madrid, Ester Capella, va obrir l’acte recordant que «estem en un moment molt transcendent per a la nostra cultura i la nostra llengua, que és fonamental per a la cohesió social». I va afirmar que «hem d’assegurar el present i el futur del català». Capella va honorar totes les dones que han contribuït a la cultura catalana i també totes les activistes que han millorat Catalunya. Finalment, va llegir el poema de Joana Raspall que ha inspirat la campanya de la Diada del 2022.

 

Notícies

* «La Diada és una oportunitat per a la reflexió», va afirmar la presidenta Cabré durant el discurs de la Diada Nacional de Catalunya

* Desena edició del cicle Música al Claustre de l’IEC

* «Prat de la Riba va pensar l’IEC com una estructura d’Estat», afirma Cabré en la celebració de la Diada a Madrid

* Dues noves conferències del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

* L’IEC reflexiona sobre la vigència de Joan Fuster en el centenari del seu naixement

* L’IEC demana sensibilitat per la llengua i la cultura catalanes a les institucions espanyoles

* Enric Pujol, membre de l’IEC, proposat com a director del Memorial Democràtic

* L’IEC, present a la quarantena edició de la Setmana del Llibre en Català

* Presentat El manual notarial dels anys 1647 a 1655 de Francisco Vilar, notari de Ceret i el Voló

* Nit Estellés 2022 a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig

* Mor Joan Francesc López Casasnovas, membre corresponent de l’IEC

* Presentació del llibre La brúixola de la qualitat

* Presentació d’Ana Rivière-Cinnamond com a nova membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Reconeixements a membres de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa