Número 271
setembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC reflexiona sobre la vigència de Joan Fuster en el centenari del seu naixement

Aquest 2022 es commemora el centenari del naixement de Joan Fuster. Nascut a Sueca, Fuster era assagista, dietarista, historiador, crític literari, activista cultural i poeta. El dimecres 28 de setembre, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) van organitzar una jornada sobre la vigència de les diferents facetes de l’intel·lectual valencià.

En l’acte d’inauguració van intervenir Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, Izaskun Arretxe, directora de la ILC del Departament de Cultura, i Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC. En l’acte van participar, entre altres, Antoni Furió, Josep Maria Casasús, Pau Viciano, Joan Manuel Tresserras, Enric Pujol i Joan Peytaví.

Joan Fuster va néixer al si d’una família d’arrels agrícoles i conservadores. Llicenciat en dret per la Universitat de València, va abandonar aviat la carrera judicial per dedicar-se a la seva vertadera vocació: escriure. Va publicar el seu primer article, «Vint-i-cinc anys de poesia valenciana» el 1944. Van seguir-lo una allau d’articles a la premsa valenciana, catalana i de l’exili. El 1949, publicà el seu primer llibre de versos, Sobre Narcís, i, el 1954, el primer llibre d’assaig, El descrèdit de la realitat, on plantejava qüestions ben intrigants sobre la deriva antirealista de l’art contemporani i el seu significat en l’evolució de la cultura. El 1962, dos llibres seus, Nosaltres els valencians i la guia El País Valenciano, suscitaren una polèmica sonada que va marcar la posició de les forces polítiques de l’època respecte al nacionalisme valencià (i català) emergent. Al llarg de la seva vida, va escriure una seixantena de llibres i milers d’articles de la temàtica més diversa: poesia, crítica i història literària, assaig humanista, comentaris polítics, culturals i artístics, història del País Valencià, magnífics aforismes, dietaris, etc., a més d’una voluminosa correspondència que ha anat editant-se pòstumament.

Va ser distingit, entre altres guardons, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975) i amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1983). A títol pòstum, el Consell de la Generalitat Valenciana li concedí l’Alta Distinció al Mèrit Cultural (1992). El 2017 s’inaugurà a Sueca l’Espai Fuster, un centre de difusió de l’obra de l’escriptor situat a la casa on va viure, amb la finalitat de conservar, gestionar i difondre el seu llegat. A part de la publicació de les obres completes en curs a Edicions 62, continuen publicant-se contínuament reculls d’articles, textos inèdits, antologies i estudis que ajuden a fer-se una idea de la vastitud i la versatilitat de la seva obra.

Notícies

* «La Diada és una oportunitat per a la reflexió», va afirmar la presidenta Cabré durant el discurs de la Diada Nacional de Catalunya

* Desena edició del cicle Música al Claustre de l’IEC

* «Prat de la Riba va pensar l’IEC com una estructura d’Estat», afirma Cabré en la celebració de la Diada a Madrid

* Dues noves conferències del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

* L’IEC reflexiona sobre la vigència de Joan Fuster en el centenari del seu naixement

* L’IEC demana sensibilitat per la llengua i la cultura catalanes a les institucions espanyoles

* Enric Pujol, membre de l’IEC, proposat com a director del Memorial Democràtic

* L’IEC, present a la quarantena edició de la Setmana del Llibre en Català

* Presentat El manual notarial dels anys 1647 a 1655 de Francisco Vilar, notari de Ceret i el Voló

* Nit Estellés 2022 a la plaça de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig

* Mor Joan Francesc López Casasnovas, membre corresponent de l’IEC

* Presentació del llibre La brúixola de la qualitat

* Presentació d’Ana Rivière-Cinnamond com a nova membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Reconeixements a membres de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa