Número 265
febrer 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Pere Lluís Font: «Pascal va abordar temes essencials sobre la condició humana que ajuden a anar per la vida»

Pere Lluís Font, filòsof i membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), és l’autor de la traducció de Pensaments, obra cabdal de Blaise Pascal. Es tracta d’un conjunt de fragments, prop d’un miler, preparatoris d’una apologia del cristianisme que l’autor francès mai no va arribar a acabar. Les notes, «de gran qualitat expressiva i intel·lectual», tracten «temes essencials sobre la condició humana que ajuden a anar per la vida». Així s’hi va referir Pere Lluís Font durant la presentació de l’obra que es va fer el dijous 24 de febrer a l’Ateneu Barcelonès, un acte presidit per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, i Borja de Riquer, president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres.

El professor Font va explicar que Pascal el va «enlluernar per la gran quantitat de qüestions que planteja: ciència, religió, estètica o vida quotidiana en són només uns quants» i per la originalitat de la seva filosofia, «que anticipa moltes de les idees crítiques de Kant». El traductor va referir-se a les diverses lectures que es poden fer de les notes. Les dues principals són la filosòfica, en què reconeix el pòsit de Montaigne i Descartes, i l’apologètica, en què retroba el fons bíblic i augustinià, com també la influència dels catalans Ramon Martí i Ramon Sibiuda. Sobre la vessant apologètica, Font considera que no en queda gairebé res vigent, i que es tracta del Pascal «més ombriu, condicionat per la seva època».

Sobre la seva feina de traducció, Font va detallar que la màxima dificultat amb què es va trobar va ser que no existeix cap edició francesa que pugui ser qualificada de crítica, i que el seu màxim objectiu ha estat aconseguir «la màxima fiabilitat».
A l’acte també hi va intervenir David Jou, president de la Fundació Joan Maragall, i Montserrat Camps Gaset, professora titular de filologia grega (UB).

Notícies

* Teresa Cabré: «L'IEC participarà en el Pacte Nacional per la Llengua amb eines per a la unitat lingüística, com el futur diccionari pancatalà»

* Montserrat Corominas: «La seqüenciació del genoma del coronavirus ens ha permès elaborar les PCR»

* Alícia Casals, presidenta de la SECCT, nomenada presidenta del Life-Member Committee de l'IEEE Robotics and Automation Society

* El Paraulògic dispara les consultes del DIEC2 en línia

* Bernat Sureda analitza les veus dels mestres en la història de l'educació en el seu discurs de recepció

* Reventós reflexiona sobre l'evolució dels marcadors tumorals en el seu discurs de presentació

* Pere Lluís Font: «Pascal va abordar temes essencials sobre la condició humana que ajuden a anar per la vida»

* Miquel Barceló s'endinsa en la innovació i el territori, en la seva conferència dins el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

* Jordi Berenguer i Sau analitza com es dissenya la interfície universitat-empresa per ser efectiva

* Romà Escalas: «Hem redescobert Matilde Escalas, compositora, pianista, cantant i pedagoga»

* La jornada STEM: Visibilitzem l’Enginyeria, una oportunitat per compartir experiències i teixir complicitats

* S’amplia el termini de presentació de comunicacions del 47è Coŀloqui de la Societat d’Onomàstica, que versarà sobre l’onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa