Les estacions sísmiques són orelles molt fines del nostre planeta. No només detecten terratrèmols, també capten altres vibracions que tenen orígens diferents: poden provenir de fenòmens globals i naturals, com les oscil·lacions de les marees oceàniques, però també poden sorgir de fonts artificials (circulació de cotxes, avions, trens, indústries…). Aquestes darreres són els sons i les vibracions que generem els humans: el que coneixem amb el nom de soroll antròpic. |
En el període de confinament i distanciament social que estem vivint a causa de la COVID-19, totes aquestes activitats tan usuals s’han reduït dràsticament. Les estacions sísmiques han notat aquests canvis i s’observa una disminució en els rangs de freqüència sensibles a aquest soroll antròpic.
El Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF), de l’Institut d’Estudis Catalans, que analitza diverses estacions sísmiques, ha observat a l’estació situada al monestir de Poblet, un enclavament habitualment ja força silenciós, una reducció molt important del soroll humà. En les setmanes de confinament total, les vibracions van arribar a disminuir un 50 %.
Els registres d’aquesta estació s’han fet arribar al Reial Observatori de Bèlgica, on s’està coordinant un treball conjunt de la comunitat científica internacional de sismòlegs sobre la disminució de soroll a diverses localitats.
Podeu trobar més informació aquí. |
|