La sessió celebrada a Estrasburg va incloure una taula rodona centrada en l’anàlisi dels microestats en les organitzacions europees, que va comptar amb la participació de Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, i de Martina Camiade, delegada de l’IEC a Perpinyà i coordinadora del cicle.
Els microestats d’Europa (Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Malta, San Marino, Mònaco o el Vaticà) són un fenomen interessant, laboratoris d’interculturalitat i de governança, i representen un model de cooperació i diplomàcia interessant a l’hora de pensar en l’Europa del futur. Segons va explicar Martina Camiade, amb aquest cicle —organitzat per l’IEC, l’Institut d’Estudis Polítics de la Universitat d’Estrasburg, la Universitat de Perpinyà i la Xarxa TEIN— s’ha volgut «analitzar a fons què són aquests microestats i superar estereotips, ja que sovint són societats molt cosmopolites; es tracta d’estats sobirans amb unes estructures que els permeten desenvolupar uns models més flexibles de cooperació i de diplomàcia».
Aquest cicle vol ser el principi d’una línia de treball de més llarg recorregut. Per a Camiade, «l’objectiu és articular, des de l’IEC, una recerca internacional que abordi el fenomen dels petits estats a Europa i en l’àmbit internacional».
Podeu veure les conferències celebrades a l'IEC en aquest enllaç: http://bit.ly/2NYLllK |