Nascut a València l’any 1939, Joan Francesc Mira ha estat premiat per la seva contribució a la cultura amb una llarga trajectòria com a assagista, historiador, biògraf, novel·lista, crític literari, articulista i traductor. Mira és doctor en filosofia per la Universitat de València i ha estat conseller de la Institució Alfons el Magnànim. També és president d’Acció Cultural al País Valencià, del Patronat de la Fundació del Congrés de Cultura Catalana i de la Institució Valenciana d’Estudis i Investigacions. Ha estat vicepresident del Centre Català del PEN Club Internacional, director de l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social (1980-1984) i fundador i director del Museu d’Etnologia de València (1982-1984). Des del 2016, és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Mira és autor de llibres de narrativa, d’investigació i d’assaig, però destaca especialment per la seva trajectòria periodística, gràcies a la seva secció setmanal a la revista El Temps. El Premi Nacional de Cultura 2017 se suma als altres premis que Joan Francesc Mira ha rebut al llarg de la seva vida professional: el Premi Andròmina de narrativa (1974), el Premi Joan Fuster d’assaig (1984), el Premi Crítica Serra d’Or (1985), la Lletra d’Or al millor llibre de l’any (1985), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1991), el Premi Crexells (1996), el Premi Nacional de la Crítica (1997), el Premi Nacional de Traducció del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (2001) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2004).
Enguany, el CoNCA també ha premiat altres membres rellevants de l’àmbit cultural català, com el cantautor Raimon, l’actriu Emma Vilarasau, el director de cinema Albert Serra, l’editor Josep Cots, la fotògrafa Maria Espeus, Hèctor Parra per la seva recerca sonora i l’il·lustrador Carles Santamaria. En l’àmbit d’entitats o institucions, han resultat guardonades el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, per la seva contribució a l’educació musical d’infants i adolescents de Catalunya, i la Fundació Apel·les Fenosa, per fer valer l’obra de l’escultor Fenosa. |