Hi van participar Mark Jeffery, de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona; Antoni Díaz, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries del Departament d’Agricultura de la Generalitat, i representants de diversos subsectors agraris de Catalunya, que van analitzar els efectes que tindrà l’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris en el comerç agroalimentari entre la Unió Europea i els Estats Units.
Davant les reticències de molts ciutadans al nou tractat i les crítiques a l’opacitat de les negociacions, Jeffery va assegurar que amb el TTIP «hi guanyarà tothom, tant la Unió Europea com els Estats Units», perquè, els acords, abans de ser signats, «han de ser aprovats pels representants dels ciutadans, i, per tant, passaran per un filtre democràtic».
A continuació hi van intervenir els representants dels diversos subsectors: Albert Juanola, del sector boví (ASOPROVAC); Andreu Ferrer, del sector porcí (Unió de Pagesos); Salvador Puig, del sector vitivinícola (INCAVI), i Manel Simón, del sector de la fruita (AFRUCAT).
Albert Juanola va manifestar la gran preocupació del sector boví davant el tractat, sobretot perquè la legislació sobre el sector de la carn als Estat Units «és molt menys exigent que l’europea» en aspectes com el benestar animal, l’impacte mediambiental o l’ús de productes fitosanitaris. Per exemple, «els pinsos elaborats amb subproductes animals estan permesos als Estat Units, mentre que a la Unió Europea estan totalment prohibits», va apuntar Juanola.
|