Número 212
setembre 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Secció Filològica presenta L’Acadèmia Oberta al professorat de primària i secundària de Catalunya

El 27 de setembre, a la seu de l’Institut, la Secció Filològica va presentar al professorat de secundària del Consorci d’Educació de Barcelona els continguts i les novetats de la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC, que es farà publica el 23 de novembre vinent. La trobada es va organitzar en el marc del projecte L’Acadèmia Oberta, que també es va presentar durant la trobada, i és una de les vint sessions que s’han previst per a les properes setmanes arreu de Catalunya, a les quals estan convidats tots els docents de primària i secundària.

La invitació a aquestes sessions ha estat feta pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i en l’organització participa la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, que és l’encarregada de coordinar els especialistes en didàctica de la llengua que intervenen en les sessions per al professorat de primària.

En l’acte de presentació del dia 27 van intervenir Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica i de la Comissió de Gramàtica; M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica, i Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme de la Generalitat de Catalunya, que va posar en relleu la importància d’iniciatives com aquesta, perquè «els ensenyants són un referent i un model lingüístic per a una bona part dels catalans i, de vegades, fins i tot l’únic».

Una acadèmia oberta a la societat

Amb L’Acadèmia Oberta, la Secció Filològica es vol oferir a la societat i establir un diàleg permanent amb els professionals de l’ensenyament, la literatura i la comunicació de tot el territori catalanoparlant, tres col·lectius clau en la difusió de la llengua normativa i, alhora, una font d’informació molt important que pot orientar els treballs normatius. Pel que fa al col·lectiu de mestres i professors de llengua catalana, la Secció Filològica vol, d’una banda, assabentar-los dels treballs que duu a terme i impulsar la cooperació en la difusió de la normativa lingüística a les aules i, de l’altra, conèixer les inquietuds reals dels docents amb relació a la normativa. Una via per on es canalitzarà el diàleg entre la Secció Filològica i el professorat és aquest portal web, que funciona com un espai virtual d’intercanvi d’informacions, opinions i de debat sobre qüestions de llengua.

Les sessions

En total, se celebraran vint sessions ―deu s’adrecen al professorat de primària i les altres deu, al de secundària―, entre el 20 de setembre i el 26 d’octubre de 2016. Totes les sessions consisteixen en la presentació, a càrrec d’un membre de la Secció Filològica, de la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC i del portal d’Internet L’Acadèmia Oberta. A més, en el cas de les sessions adreçades al professorat de primària, un especialista en didàctica de la llengua exposa el tema «Què vol dir aprendre i ensenyar gramàtica». Finalment, en totes les sessions es deixa espai per al col·loqui.

Per ara, a més de la sessió del 27 de setembre, se n’han tingut quatre més ―el 20 i el 21 de setembre als Serveis Territorials del Baix Llobregat, i el 27 i el 28 de setembre als Serveis Territorials del Maresme - Vallès Oriental. Les properes sessions es faran als Serveis Territorials del Vallès Occidental els dies 3 i 10 d’octubre, als de Lleida el 4 i el 6 d’octubre, als de Girona el 5 i el 13 d’octubre, als de Tarragona els dies 5 i 6 d’octubre, als de Catalunya Central els dies 11 i 18 d’octubre, i per al professorat de secundària de Barcelona-Comarques el 19 d’octubre. Finalment, el 4 d’octubre es durà a terme una sessió adreçada als docents de primària del Consorci d’Educació de Barcelona. Estan en preparació les presentacions al Servei Territorial de les Terres de l’Ebre i al professorat de primària de Barcelona-Comarques.

La presentació de L’Acadèmia Oberta als ensenyants es va iniciar durant la primavera passada amb els docents de les Illes Balears. Es van dur a terme tres sessions amb professors de primària i secundària de Mallorca, Eivissa i Menorca. Les sessions van ser coorganitzades amb el Govern Balear.

Notícies

* La Secció Filològica presenta L’Acadèmia Oberta al professorat de primària i secundària de Catalunya

* La Secció Filològica presenta al Ple la proposta d’Ortografia

* Commemoració de l’Onze de Setembre, a l’IEC

* L’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», al claustre de l’IEC

* Una jornada i un manifest per a reivindicar i fer visible el paper del traductor literari

* L'IEC lamenta les morts de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica, i de Xavier Roselló, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

* Franco Farinelli presenta a l'IEC la traducció al català del seu llibre La invenció de la Terra

* La recerca en l’ensenyament de la química reuneix en l’ECRICE 2016 investigadors i professors d’arreu del món

* Les societats txeca, eslovena, austríaca, eslovaca i catalana de matemàtiques es reuneixen a l’IEC

* Les publicacions de l’IEC en la 34a Setmana del Llibre en Català

* Moisés, estigues quiet, de l’escriptora Lliris Picó, millor llibre juvenil en els XXVI Premis de la Crítica de l’AELC

* El sector agroalimentari i el TTIP, a debat

* El discurs del Partit Popular amb relació a la PAH, «corrupte i contaminat per l’instint de supervivència del partit i del sistema capitalista regnant»

* V Congrés Europeu de Teoria Sociològica: Rethinking Social Change

* L’IEC obre el termini per a la presentació en línia de les candidatures als Premis Sant Jordi 2017


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa