La celebració va començar a les set del vespre del dissabte dia 10, vigília de la Diada, amb les paraules de benvinguda del president de l’Institut, Joandomènec Ros. «Des de fa més d’un segle, l’IEC és una institució molt arrelada al país i no pot deixar de reflectir, en actes com aquest, el sentir de Catalunya i dels Països Catalans», va dir el president al centenar de persones que van assistir a l’acte.
A continuació, Manuel Castellet, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia i comissari de l’exposició «Rafael Patxot. Mecenes, científic…, l’home», va presentar aquesta mostra itinerant, que fins al 16 de desembre de 2016 es podrà veure per última vegada al claustre de l’IEC. «Patxot va ser un científic, humanista i home de país que, a més, va utilitzar el seu patrimoni per a fer mecenatge científic, cultural i social», va afirmar.
Al seu torn, la historiadora Eva Serra, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, va pronunciar la conferència «Història i política en el passat i en el present», en la qual va posar de manifest les visions oposades de la política, l’economia i el poder que han enfrontat Catalunya i Espanya al llarg dels segles fins a arribar als nostres dies. «Pensar que Espanya pot actuar com Anglaterra és oblidar els processos històrics de l’una i de l’altra», va dir Serra en referència a un hipotètic referèndum acordat sobre la independència de Catalunya.
Acabat el discurs, El Quartet de la Barítona va pujar a l’escenari per interpretar les sardanes Primavera i Juny, del compositor Juli Garreta, que va ser premiat per la fundació que dirigia Rafael Patxot als anys vint. Tot seguit, la formació va interpretar el Els segadors, i, per acabar la celebració, la Junta de Govern de l’IEC va dipositar una ofrena floral davant la imatge de Rafael Casanova. |