«El paper de la innovació tecnològica per a mitigar el canvi climàtic» és el títol de la conferència que va pronunciar el 9 de juny passat, a l’IEC, Edward Rubin, autor principal de l’informe sobre la captura i l’emmagatzematge del carboni del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), organisme que el 2007 va rebre el Premi Nobel de la Pau juntament amb Al Gore. |
En la conferència, Rubin va analitzar el paper de la intervenció tecnològica per a afrontar el canvi climàtic, i va abordar qüestions com els tipus d’innovacions necessàries per a reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle als nivells requerits per a estabilitzar el clima i evitar impactes greus, i com les accions dels governs influeixen en el procés d’innovació tecnològica.
«Calen innovacions que redueixin la demanda energètica en tots els sectors de l’economia», va afirmar Rubin, per a qui també són necessàries «tecnologies que facin un ús eficient de l’energia, que produeixin i facin servir fonts d’energia amb baixes o nul·les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades, i que capturin i segrestin diòxid de carboni en les plantes energètiques i altres plantes industrials». El paper clau en el procés d’innovació tecnològica, va dir, és dels governs.
En la seva intervenció, Rubin també va referir-se a l’Acord de París, segons el qual els països es comprometen que la temperatura del planeta no s’incrementi més de dos graus centígrads. Per a Rubin, l’Acord «és un pas important i insòlit en l’esforç en la lluita pel canvi climàtic»; el gran interrogant que es planteja a partir d’ara és si els governs desenvoluparan les polítiques necessàries per a reduir-ne les emissions.
Podeu veure la conferencia en aquest enllaç |
|