Palometa. Bolandrina. Farfalla. Papillon. Boliana. Papaió. Mariposa. Són algunes de les maneres com s’anomenen les papallones en el domini lingüístic català i que recull el setè volum de l’Atles lingüístic del domini català, que acaba de publicar l’IEC. El treball està dedicat als insectes i altres invertebrats, als ocells, als animals salvatges i als oficis, i conté prop de dos-cents conceptes i cent seixanta mapes, que permeten observar les variacions lingüístiques de cada localitat gràcies a les transcripcions fonètiques dels mots. També s’hi inclouen cent vint-i-cinc fotografies i il·lustracions. Els autors són Joan Veny i Lídia Pons, i el llibre és fruit d’un projecte de dialectologia, titulat també Atles Lingüístic del Domini Català. Iniciat l’any 1964 a la Universitat de Barcelona i acollit i patrocinat per l’IEC des de l’any 1989, el projecte posa a l’abast dels investigadors i del públic en general un conjunt de materials lingüístics recollits entre els anys 1964 i 1978 per mitjà d’enquestes per tot el territori del domini lingüístic català, en què es van recopilar 475.000 registres. |
Aquest és el setè dels nou volums que formaran l’Atles lingüístic del domini català, un atles descriptiu que ofereix una radiografia rigorosa de l’estat de la llengua catalana als anys seixanta i setanta i que recupera tot un patrimoni de la llengua oral. Els resultats es presenten en format cartogràfic i classificats en volums temàtics. Els volums que s’han publicat fins ara són els següents: volum I: Introducció. 1. El cos humà. Malalties (2001); volum II: 2. El vestit. 3. La casa i ocupacions domèstiques (2003); Volum III: 4. Família. Cicle de la vida. 5. Món espiritual. 6. Jocs. 7. Temps cronològic. Meteorologia. 8. Topografia (2006); Volum IV: 9. El camp i els cultius (2008); Volum V: 10. Indústries relacionades amb l’agricultura. 11. Els vegetals (2010); volum VI: 12. Vida pastoral. 13. Els animals domèstics (2012), i el que s’acaba de publicar, volum VII: 14. Insectes i altres invertebrats. Ocells. Animals salvatges. 15. Oficis (2014).
Els resultats del projecte es difonen, també, per altres vies: a) A través del Petit atles lingüístic del domini català, un atles interpretatiu elaborat a partir d’una selecció dels mapes i de les llistes que es publiquen a l’Atles lingüístic del domini català. Els materials es presenten comentats a partir d’una representació cartogràfica i cada mapa és el resultat d’estudiar i d’interpretar un fenomen lingüístic. De moment, han aparegut quatre volums ―Volum 1 (2007); Volum 2 (2009); Volum 3 (2011), i Volum 4 (2013)― i se’n preveuen cinc més. b) A través dels etnotextos, que constaran de tres volums. El primer, titulat Etnotextos del català oriental (1998), conté una selecció de textos orals lliures enregistrats a les localitats i que es presenta en transcripció fonètica i en grafia convencional.
Aquests documents ―a excepció del setè volum de l’Atles lingüístic del domini català, que encara no està disponible― es poden consultar, en accés obert, a la pàgina web http://aldc.espais.iec.cat.
|
|