La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) s’ha sumat a la commemoració de l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum amb la conferència «Els neutrins: els nous missatgers de l’espai», que Juan José Hernández Rey, de l’Institut de Física Corpuscular —centre mixt de la Universitat de València i el CSIC—, va oferir el 15 de juny a l’Institut. Hernández va explicar què se sap dels neutrins i quines aplicacions poden tenir en l’estudi de l’Univers i dels fenòmens astrofísics que s’hi produeixen. Els neutrins són partícules subatòmiques, elèctricament neutres i amb una massa ínfima, unes característiques que els permeten travessar la matèria. |
Des que se’n coneix l’existència ―l’any 1930 es va proposar que existien, i el 1956 van ser descoberts experimentalment―, s’han utilitzat per a conèixer millor diversos fenòmens astrofísics: han permès demostrar que els models de reaccions nuclears que es produeixen en estrelles com el Sol són correctes, o que entenem el que succeeix quan una estrella exhaureix el combustible nuclear i explota com una supernova. A més, poden ajudar a dilucidar què és la matèria fosca i, probablement, són la clau per a resoldre un problema amb més de cent anys d’antiguitat: què està accelerant, a l’Univers, protons i nuclis a energies molt superiors de les que aconsegueixen els acceleradors de partícules?
El 2015 va ser proclamat l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies Basades en la Llum per l’Assemblea de les Nacions Unides. L’objectiu de la commemoració és contribuir a conscienciar del paper clau de les tecnologies basades en la llum en el desenvolupament sostenible i l’aportació de solucions a reptes globals com l’energia, l’educació, l’agricultura i la salut. Ha revolucionat la medicina i ha fet possible la comunicació sense barreres per Internet, entre d’altres.
|
|