Número 224
febrer 2018
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es lliuren a l’IEC els premis de la VIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

Fèlix Haba, de l’Institut Frederic Martí i Carreras de Palafrugell; Ignasi Folch, de l’Institut Olivar Gran de Figueres, i Arnau Ortiz, del Centre d’Estudis Roca de Barcelona, són els tres estudiants guanyadors de la medalla d’or de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya 2018, que es va lliurar el 16 de febrer passat a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.

En l’edició d’enguany, que és la vuitena, van participar més de quatre-cents estudiants de batxillerat catalans. Els sis estudiants més ben classificats podran participar, en representació de Catalunya, en la XIII Olimpíada Espanyola de Biologia (OEB), que se celebrarà a Badajoz del 12 al 15 d’abril de 2018, i els quatre primers classificats podran participar en l’Olimpíada Internacional de Biologia (IBO), que se celebrarà del 15 al 22 de juliol a Teheran (Iran), mentre que els quatre segons classificats participaran en l’Olimpíada Iberoamericana de Biologia (OIAB), que tindrà lloc del 9 al 15 de setembre a Loja (Equador).

L’Olimpíada de Biologia de Catalunya té per objectiu principal estimular i implicar els estudiants de batxillerat en el desenvolupament d’aquesta ciència, atès que resulta impossible comprendre la vida, analitzar-ne els problemes i plantejar-hi solucions sense un coneixement adequat de les qüestions biològiques principals, com la contaminació ambiental i el canvi climàtic, la biotecnologia, la conservació de la biodiversitat o el diagnòstic i el tractament de malalties, entre moltes altres.
En la cloenda de l’Olimpíada van participar Joandomènec Ros, president de l’IEC; Javier Casado, director del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona; Joan Fibla, professor titular de la Unitat de Genètica Humana del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat de Lleida, i Julio Pérez, director del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa.

L’organització de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya és a càrrec de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, juntament amb la major part de les universitats catalanes, el Centre de Documentació i Experimentació en Ciències, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, l’Oficina d’Organització de Proves d’Accés a la Universitat, el Seminari Permanent de Ciències Naturals i la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular.
 

L’Institut d’Estudis Catalans acull l’acte de cloenda de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant

El 27 de febrer va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans la darrera sessió de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant, organitzada per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Arquebisbat de Barcelona i l’Església evangèlica alemanya.

L’acte estava estructurat en dues ponències de mitja hora cadascuna, seguides d’un col·loqui entre els assistents: «La dimensió cultural de la Reforma», a càrrec de Pere Lluís Font, membre de l’IEC i professor de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i «La legitimació luterana del poder», a càrrec de Salvador Giner, membre de l’IEC i professor de sociologia de la Universitat de Barcelona. La presentació va ser a càrrec de Maria Coromines, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC.

Anteriorment s’han dut a terme diverses ponències de temàtiques significatives, com «El cristianisme segons Martí Luther», a càrrec d’Elfride Teresa Bergreich, bisbessa de l’Església evangèlica alemanya; «L’espiritualitat luterana», a càrrec d’Hèctor Vall, rector de l’Institut Ponticifi Oriental de Roma; «El significat del matrimoni de Martí Luther», a càrrec de Susanne Stork pastora de l’Església evangèlica alemanya; «Martí Luther catòlic i les seves 95 tesis», a càrrec de Jaume González-Agàpito, delegat d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses de l’Arquebisbat de Barcelona; «Quin sentit té avui la Reforma de Martí Luther», a càrrec de Margot Kässmann, bisbessa de l’Església luterana, i «La valoració catòlica, en el segle XXI, de la Reforma de Martí Luther», a càrrec de Juan Fernando Usma Gómez, cap de l’Oficina del Consell Pontifici per a la Promoció de la Unitat dels Cristians.

La Reforma protestant

Tal com destaquen els organitzadors dels actes de commemoració, avui catòlics, protestants, agnòstics i ateus poden celebrar plegats els cinc segles de l’inici de la Reforma protestant i la transcendència que va tenir en la conformació de la societat i la cultura occidental. Un camí complex i difícil en el decurs de la història ha comportat moltes convergències entre catòlics i protestants amb la voluntat de cercar l’autenticitat del missatge cristià. 

La Reforma aportà novetats en el camp del pensament i uns canvis profunds de models socials, polítics i econòmics que són a la base de la nostra societat actual. També obrí el procés de secularització que conduí a la dessacralització del món, la qual facilità l’expansió del saber especulatiu de la ciència i contribuí a la formació de l’estat modern. 

El tema «Revolució i utopia» centra la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

«Creus que totes les revolucions pressuposen una utopia?» Aquesta és la pregunta sobre la qual han reflexionat enguany els més de cent estudiants de batxillerat i de secundària, procedents de més de quaranta centres educatius de Catalunya, que han participat en la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya.

El 17 de febrer els finalistes de les tres modalitats del concurs (fotografia, dilema i dissertació) van fer la defensa oral davant del jurat, format per Manuel Cruz, catedràtic de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Jaume Mensa, professor de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Santiago Marchese, catedràtic de filosofia de secundària. El guanyador de la modalitat de fotografia va ser Pol Carbonell, del Col·legi Sant Miquel (Barcelona); el dilema moral el van guanyar Sarah Delgove i Raquel Sánchez, de St. Peter’s School (Barcelona), i el guanyador de la dissertació va ser Marc Orriols, de l’Aula Escola Europea (Barcelona).

Celebrada per primer cop l’any 2014, l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya té els objectius de promoure la reflexió filosòfica a les aules; fomentar el pensament crític, argumentat i creatiu dels estudiants de secundària, a més de la reflexió filosòfica sobre el coneixement, la ciència, l’ètica, l’art i les ciències socials, atenent tant a les aportacions de la tradició com a les contemporànies, i donar visibilitat a la tasca del professorat i l’alumnat de filosofia de secundària i ampliar-ne l’abast més enllà de l’aula, tot oferint un espai de trobada i exercici filosòfic públic i obert amb la participació de pensadors, creadors i investigadors de diferents àmbits del coneixement.

L’organització és a càrrec de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, i hi col·laboren la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, el Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC). La patrocina la Llibreria Laie.
 

L’IEC organitza diversos actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

L’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. L’objectiu és arribar a «aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nenes en la ciència, la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes». En aquest sentit, l’IEC va programar per a aquest mes de febrer dues activitats que volien contribuir a posar fi a la bretxa de gènere existent en el món científic.

D’una banda, la Societat Catalana de Matemàtiques i el BGSMath van organitzar diferents tallers matemàtics que es van fer el divendres 9 de febrer a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. De l’altra, la Secció d’Estudiants de la Societat Catalana de Biologia va dur a terme, el dilluns 12 de febrer, la jornada científica Noies al lab!, que tenia per objectiu inculcar a les nenes un interès més gran per les carreres científiques i tecnològiques d’una manera divertida i participativa. Durant el dia es van impartir diferents tallers en els quals es van presentar figures femenines que han destacat dins el món de la ciència, així com les aportacions que han fet al coneixement actual.
 

Més d’un centenar d’alumnes participen en el Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà

El 3 de febrer es va celebrar la setena edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà, que va tenir lloc al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres.

Van assistir a la trobada més d’un centenar d’alumnes de batxillerat i d’ESO de disset centres educatius de la zona, principalment de l’Alt Empordà i de comarques properes, incloent-hi, com cada any, alumnes del Liceu de Ceret. Els estudiants van participar en conferències i tallers sobre temes matemàtics d’actualitat, com ara «Geometria 3D amb realitat virtual», «Equacions per al canvi climàtic» o «Les matemàtiques de la teoria de l’evolució». La jornada es va cloure amb l’entrega de premis als millors equips de cada taller. Els noms dels premiats i dels professors que van impartir els tallers es poden trobar al lloc web www.ditmae.cat.

Per la seva banda, els professors acompanyants van participar en una activitat de formació docent («La Copa Cangur, un concurs i una eina per a l’aula»), organitzada en paral·lel als tallers.

A l’acte d’entrega de premis van assistir, en nom de les entitats organitzadores, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

El DITMAE se celebra cada primer dissabte de febrer i l’organitzen la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l’Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei Educatiu de l’Alt Empordà.
 

Notícies

* Arrenca l’Any Fabra

* Ramon Pinyol, nou president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC s’adhereix a la declaració de l’Acadèmia aranesa dera lengua occitana davant la sentència del Tribunal Constitucional

* Es lliura el XV Premi Catalunya d’Economia a José García Montalvo

* Ramon López de Mántaras: «Per molt intel·ligents que arribin a ser les futures intel·ligències artificials, mai no seran iguals que les humanes»

* Jaume Mensa: «L’IEC ha estat el veritable pal de paller dels estudis arnaldians»

* L’Institut d’Estudis Catalans participa en la Mobile Week Barcelona

* Liechtenstein i el Vaticà centren l’última sessió del cicle sobre els microestats d’Europa

* Es lliuren a l’IEC els premis de la VIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* L’Institut d’Estudis Catalans acull l’acte de cloenda de la commemoració dels cinc-cents anys de la Reforma protestant

* El tema «Revolució i utopia» centra la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya

* L’IEC organitza diversos actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

* Més d’un centenar d’alumnes participen en el Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal